Popkonst med spår av graffiti

Konstnären Shaw Petronio är utställningsaktuell

Av
PATRICIA SVENSSON

ÅSTORP/JONSTORP. ?Den 14 januari är det vernissage för årets första utställning i KonsthallenÅstorps bibliotek. Musikern och konstnären Shaw Petronio från Jonstorp beskriver sina tavlor som modern pop art.

– Jag arbetar bland annat med foton, utskrifter från datorn, färg och förstörelse på olika sätt. Ofta tar jag gamla tavlor och förändrar de för att skapa något nytt, säger Shaw Petronio och pekar på en tavla. Den här har jag till exempel behandlat med sandpapper.
Shaw berättar? att han utvecklat en stil som är en blandning av graffiti, grafisk design, street art och pop art. Inspirationen finner han överallt i vardagen.
– Konst handlar om att ta risker, att inte vara ”too safe”. Många finner sin zon och stannar i den istället för att ta risker. Förr målade jag mest i neutrala färger, men fick besök av en kvinna som undrade varför jag inte använde starkare färger. Varför inte, tänkte jag - så jag sprayade rosa färg över den.

De starka färgerna väckte kopplingen till graffitin, som Shaw ägnat såg åt under tonåren. Idag tillåter den mångsidiga stilen honom att kombinera både arbete och konst.
– Jag arbetar som lärare men har min studio i källaren. Ofta har jag flera tavlor på gång och om jag har 30 minuter över kan jag gå ner, spraya en stund, och fortsätta jobba medans det torkar.
 

Drömmen är att? kunna livnära sig helt på konsten, men han menar att det är svårt för konstnärer att slå igenom och bli ett namn i branschen. Enligt Shaw borde det vara en snabbare cirkulation av konstnärer, för att uppmärksamma nya talanger och konstverk.
– Självklart är det viktigt att ha kontakter, men det borde ändå finnas en öppning. Det gör mig verkligen arg! Konsten som institution skjuter sig själv i foten när de inte tar in nya konstnärer.
Utställningen pågår ?till och med den 10 februari. I maj kommer han ställa ut på Kulturhotellet i Helsingborg, med målet att ta nya risker och visa upp nytt material. För stunden söker han även samarbeten utomlands från andra konstnärer inom den nya vågen av pop art.

Publicerad 12 January 2017 12:15

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag