Polisen varnar:

Med våren kommer vägpiraterna

Stor risk att utsättas för brott

SVERIGE. Stanna inte om du är osäker! Det är polisens uppmaning till alla som är ute på de svenska vägarna. Med vårvärmen vågar sig nämligen vägpiraterna ut igen och på senare tid har flera incidenter rapporterats till polisen.
– Ofta ber de om hjälp på något sätt. Det kan vara att bilen har gått sönder eller att de behöver hjälp med vägbeskrivning. I samband med detta vill de gärna sälja smycken och annat, förklarar Fredrik Bratt, kommunikatör på polisens ledningscentral.
Även om man vill vara snäll och hjälpa en medmänniska i nöd bör man alltså inte stanna om man ser en bil som står still med personer runt omkring som försöker stoppa trafiken.
– Risken är då stor att man utsätts för ett brott. När man är upptagen att hjälpa personen i nöd är det ofta någon annan som passar på att ta saker från bilen. Det finns även en stor risk för att det sker en trafikolycka, eftersom deras bilar ofta står illa till, säger Fredrik Bratt, som istället uppmanar folk att ta för vana att kontakta polisen.
Så vad ska man då göra om man ser en vägpirat eller en på riktigt nödställd person?
– Antingen kan man ringa oss på 114 14 och är det riktigt akut kan man faktiskt ringa 112 för att på så vis undvika en olycka.
Förutom försiktighet på vägarna uppmanar polisen även folk att vara uppmärksamma när de rör sig på större parkeringsplatser.
– Även här är det vanligt att personer kommer fram och vilseleder föraren genom att tillexempel be om vägbeskrivning. Under tiden öppnar en annan person passagerardörren och snor handväskan, säger Fredrik Bratt.
– Så vårt råd är: Är du minsta osäker stanna inte.

Publicerad 04 April 2017 05:00

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag