Unga centerpartister unika i Höganäs

Drar igång ungdomsförbund när både MUF och SSU ligger på is i Kullabygden

HÖGANÄS. ?Ungdomsförbunden lyser med sin frånvaro just nu i Höganäs, med ett undantag. Centerpartiets Ungdomsförbund går mot strömmen.

Engagemanget bland de politiska ungdomsförbunden har under en längre tid varit lågt i Höganäs. Länge var det i stort sett endast Moderaternas (MUF) respektive Socialdemokraternas (SSU) ungdomsförbund som höll frågorna vid liv här i Kullabygden.
Men när de båda ungförbunden lade sina Höganäsklubbar på is tidigare under våren på grund av låg aktivitet gick engagemanget från relativt litet till stendött.
I samma veva ?beslöt dock en skara unga centerpartister bosatta i Höganästrakten men verksamma politiskt i Helsingborg, för att starta en lokalklubb i hemkommunen.
Enligt Ulf Molin, Centerpartiets mest välkända ansikte i Höganäs och tillika förste vice ordförande i kommunstyrelsen, har (C) inte haft något aktivt ungdomsförbund i kommunen sedan 1980-talet.
Varför det startas ett just nu, beror enligt Filip Revin främst på två saker:
– Vi var så pass många unga som var aktiva i CUF i Helsingborg men som bodde i Höganäs. Och nu har partiet ordentlig medvind på det nationella planet, säger 16-åringen som är ny lokalordförande i CUF.

Tidningen möter honom och ett par andra partikamrater på Kullagymnasiet. Här gör de sin första riktiga aktivitet som lokalklubb.
– Vi hoppas kunna värva några fler medlemmar, jag är optimist, säger Filip Revin. Ulf Molin menar att det är dels Centerpartiets uppsving på riksplan och dels C-framgångar i Helsingborg som smittar av sig i Höganäs. Och att många är intresserade av näringslivs-, arbetskrafts- och integrationsfrågor.
– Det är svårt överlag att få in ungdomar i politiken, vi behöver yngre människor som vill ta samhällsansvar, säger han.
En av de som CUF Höganäs redan har hunnit värva, är Nils Nilsson Puronen. Precis som Filip Revin går han på Kullagymnasiet. De båda har pratat mycket politik mellan varven. När det stod klart att Centerns ungdomsförbund skulle dra i gång igen i Höganäs, valde Nils att hoppa på tåget.
- Det blev en intressant möjlighet nu när CUF drar i gång i Höganäs. Och det här kan vara ett bra forum att prata politik i, menar han.
Att ha ungdomsverksamhet i Höganäs betyder mycket, menar Filip Revin. Inte minst för att det blir betydligt lättare att göra det i närheten av där man bor.  
- Det viktiga är att de som finns i Höganäs och vill engagera sig kan göra det här och inte behöver sätta sig på en buss i 40 minuter till Helsingborg för att kunna göra det, säger han.

Partiduken prydligt framlagd, precis som broschyrer om CUF:s verksamhet. Det är dags att försöka värva medlemmar till ungdomsförbundet. En som redan har anslutit sig är Nils Nilsson Puronen som står längst till höger.

Partiduken prydligt framlagd, precis som broschyrer om CUF:s verksamhet. Det är dags att försöka värva medlemmar till ungdomsförbundet. En som redan har anslutit sig är Nils Nilsson Puronen som står längst till höger.

"Alla studerar på olika håll"

Enligt analysföretaget ?Ungdomsbarometern är faktiskt betydligt fler unga svenskar i åldersspannet 15-24 år politiskt intresserade i dag jämfört med för 14 år sedan. Då hade 28 procent ”stort intresse för politik och samhällsutveckling”. I dag är siffran uppe på 42.
Att engagemanget bland ungdomsförbunden lokalt ändå är lågt beror, enligt flera unga politiker vi ringt runt till,  främst på att underlaget i en mindre kommun som Höganäs är för litet.
– Alla studerar på olika håll och därför beslöt vi för att lägga det på is just nu, berättar Didrik Ekholm, som var lokal SSU-ordförande innan verksamheten tog uppehåll i våras och tidigare lämnade sin roll som ersättare i miljötillsynsnämnden när studierna tog för mycket tid.
Även Miljöpartiets unga har svårt med rekrytering.
– Vi finns närmast i Helsingborg men folk från grannkommunerna är välkomna såklart, säger Grön Ungdoms Albin Begu.

Kan bli fler aktiva nästa år

Men inför ?valåret 2018 lär det hända mer i Höganäs, uttrycker flera olika partier.
– Jag vill komma tillbaka till politiken och höja rösten för de unga i Höganäs. Nästa år eller inför valet  kommer jag att kunna engagera mig mer, förklarar Didrik Ekholm.
– Jag tycker det är bra med konkurrens, även om vi inte tycker lika, anser Millis Block i CUF Höganäs som gärna vill höra fler höjda unga röster i bygden.

Publicerad 02 May 2017 16:15

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag