”Min uppgift är att ge konsumenten råg i ryggen”

Ylva Bergers har blivit utsedd till Årets konsumentvägledare

Hallå där...
?...Ylva Bergers, konsumentvägledare i Landskrona stad/Höganäs kommun, som har blivit utsedd till årets konsumentvägledare 2017.

Grattis! Hur känns det att ha fått utmärkelsen?
– Tack! Det känns fantastiskt roligt att ha fått den responsen. Jag kunde inte infinna mig på Konsumentvägledarnas förenings årsmöte. Så jag blev lurad här på jobbet. Jag hade semester men blev beordrad in på jobbet, så det kom verkligen som en överraskning, haha.
Hur länge har du arbetat med konsumentrådgivning?
– I ungefär 20 år. Sedan 2005 har jag arbetat med både Höganäs och Landskrona där invånarna i båda orterna kan nå mig på samma nummer. Det har varit roliga år och nu har jag fem månader kvar till pension. Nu är jag 67 år och då har det blivit tid att sluta.
Vilka är de vanligaste frågorna som kommer in till dig?
– Det handlar främst om reklamationer och allra mest inom boendefrågor och hantverk. Därefter kommer frågor om bilar och telekom. Det ser ungefär likadant ut i Landskrona och Höganäs som i övriga landet. Förr var det mer förköpsrådgivning i stället, men jag tror det har minskat för att konsumenten själv lätt kan ta reda på information på nätet innan man gör ett större inköp. Min uppgift är att ge konsumenten råg i ryggen och stärka den med en rådgivande funktion utifrån det som står i lagen.

Ser du några andra trender?
– Jag upplever att frågorna som inkommer är mer komplicerade idag, rent avtalsmässigt. Det är större frågor helt enkelt. Men i övrigt tror jag att många undrar över ungefär samma saker i hela landet. Och det är alla som ringer till rådgivningen; äldre, yngre, alla språkgrupper

Publicerad 19 May 2017 12:00

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag