Ett steg närmare drömmen om nytt Folkets hus

Men Kerstin Schultz vågar inte jubla än

HÖGANÄS. ?Efter nära ett halvårs turer fram och tillbaka har fullmäktige nu åter gett tummen upp för att sälja mark till Folkparksföreningen. Men dess ordförande Kerstin Schultz vågar inte jubla förrän köpekontraktet är påskrivet.

Majsolen skiner starkt på arbetarna som förbereder för byggnation på Folkparksområdet. Här ska de närmsta åren uppföras över 200 bostäder. Området bebyggs i tre etapper och allt ska vara klart år 2025.
Här finns också konkreta planer på att bygga ett nytt Folkets hus i området. Kerstin Schultz är ordförande i Höganäs Folkets Hus- och Parkförening.
– Jag ser framför mig ett folkets kulturhus. Ett hus där det är liv och rörelse inte bara vid enstaka tillfällen utan dygnet runt, säger Kerstin Schultz.
Projektet har dock tappat tid och hon har fortfarande svårt att förstå varför.
Vi backar bandet. ?När området exploaterades köpte kommunen den förra Folkets hus-byggnaden och marken som den stod på, av ägaren Folkparksföreningen. I affären tecknades dock  en option om att föreningen får köpa tillbaka mark inom exploateringsområdet för att kunna bygga nya lokaler för sin verksamhet. Detta tog fullmäktige beslut om.
När det stod klart att kommunen fått bygglov för ett nytt LSS-boende i Folkparken överklagade föreningen, med hänvisning till att det stred mot detaljplanen som sa att det på just den delen av området inte fick vara boenden.
– Och det hade ingenting att göra med att det skulle vara ett LSS-boende utan det här var den enda platsen i Folkparken som skulle vara öppen,  säger Kerstin Schultz.
Styrande politiker var dock av uppfattningen att LSS-verksamheten  mer var att betrakta som vård än boende. Kommunstyrelsens ordförande Péter Kovács (M) hotade då med att inte sälja marken till föreningen om man inte drog tillbaka överklagandet.
– Det är allvarligt att gå emot fullmäktige som är kommunens högsta beslutande organ, menar Kerstin Schultz.
Så här säger Péter Kovács i en kommentar till Lokaltidningen:
- Föreningen överklagade innan man var ägare av tomten. I och med att kommunen avvaktade med att skriva (köpe-)avtal så var föreningen alltså inte sakägare när man överklagade, säger Péter Kovács.
 

Här planeras det för byggnation av bostäder. Cirka 200 bostäder ska byggas i Folkparksområdet de närmsta åren, så höganäsarna lär vänja sig vid byggkranar och slamrande ett bra tag framöver.

Här planeras det för byggnation av bostäder. Cirka 200 bostäder ska byggas i Folkparksområdet de närmsta åren, så höganäsarna lär vänja sig vid byggkranar och slamrande ett bra tag framöver.

Identiskt avtal klubbades - en gång till

Senare valde ?länsstyrelsen att inte ta upp föreningens överklagan. Då möttes kommunen och föreningen i stället i direkta samtal. Detta var efter att Péter Kovács lämnat sitt uppdrag som kommunalråd och ersatts av partikollegan Peter Schölander.
– Vi hade mycket konstruktiva och bra samtal. Jag har stort förtroende för Peter Schölander i det här, säger hon. 
Samtalen ledde till ?att fullmäktige under torsdagen åter fattade beslut om att sälja mark till föreningen. Ett identiskt avtal som beslutades om i november.
– Det här är ett bra projekt som kommunen absolut inte kan tacka nej till, menar föreningsordföranden .
Innan köpekontraktet ?är påskrivet vågar hon dock inte jubla.
– Jag känner mig inte hundra procent säker än, menar hon.
I ett framtida ?Folkets hus planeras det för lokaler för föreningslivet, att kunna visa livesändningar av olika typer av föreställningar, filmvisningar, serveringar,  events för näringslivet och så vidare.
– Nu finns det en ny energi i styrelsen. Det här är ett jätteroligt projekt, säger hon och fortsätter:
– Vi tänker bygga någonting för kommuninvånarna i Höganäs. Något som blir väldigt, väldigt bra, säger hon. 
Grovt räknat skulle ett nytt Folkets hus kunna börja byggas i april nästa år och sedan invigas våren 2019, berättar hon. 

Publicerad 19 May 2017 17:22

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag