Lättnad i folkparksföreningen efter infekterade striderna

Klart för markköp i folkparksområdet

HÖGANÄS. ??Nu har Höganäs Folkets hus- och parkförening och Höganäs kommun skrivit under avtalet som säger att föreningen får köpa mark på folkparksområdet, i syfte att bygga ett nytt Folkets hus där.

När Lokaltidningen skrev om ärendet för några veckor sedan hade kommunfullmäktige nyligen sagt ja till marköverlåteselavtalet. Då vågade föreningens ordförande Kerstin Schultz inte jubla helt förrän avtalet var påskrivet av båda parter. Men nu är det alltså klappat och klart.
– Det är klart att det känns som en lättnad nu. Samtidigt har det ju dragit ut på tiden, säger ordföranden.

Hon refererar till de turer som uppstod efter att fullmäktige klubbat marköverlåtelseavtalet första gången, i november 2016. Efter det överklagade föreningen ett bygglov för ett nytt LSS-boende där det tidigare planerats för en familjecentral,  bredvid den aktuella tomten. Efter det hotade dåvarande kommunstyrelseordförande Péter Kovács (M) med att inte skriva på avtalet om att kommunen skulle sälja mark till folkparksföreningen. Efter flera turer fram och tillbaka möttes så de båda parterna till slut för diskussioner, vilket landade i att man nu trots allt skrivit under försäljningsavtalet.
– Det blev ett långt avbräck, men nu har arbetet fått ordentlig fart. Det blir mer konkret nu. Det är svårt att projektera när inte allt var klart med marken, berättar hon.

Nu är föreningen i full gång med att sätta ett program för  innehållet i huset;  hur stor yta ska det vara, antalet rum och toaletter, ska det finnas restaurang och så vidare är några av sakerna man nu tittar på. Därefter kan man börja låta arkitekter göra skisser över det framtida huset.
Enligt avtalet är tillträdesdatum för marken satt till den 10 januari 2018, men kommunen har öppnat för att tillträde skulle kunna ske tidigare än så, berättar Kerstin Schultz.
– Tanken är att vi ska komma igång med att börja bygga under våren 2018, säger hon.

Publicerad 14 June 2017 09:50

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag