Uppmaningen:

"Bada inte vid Margretebergs badplats"

Provtagningar visar att vattnet är otjänligt

HÖGANÄS. Kommunen avråder från bad på Margretebergs badplats. Bakteriehalten i vattnet där är hög, enligt nytagna prover.
Det är halten E. colibakterier som är hög, skriver kommunen på sin hemsida.
Så här skriver man om möjliga orsaker till de höga värdena:
"Både E. colibakterier och intestinala enterokocker är tarmbakterier som indikerar att badvattnet påverkats av avföring från varmblodiga djur. De exakta orsakerna till de otjänliga provresultaten är svåra att peka ut och kan bero på flera faktorer. Orsaken kan vara att avloppsvatten eller dagvatten släppts ut i anslutning till badet", står det på hemsidan.
"Häftiga regn kan skölja med sig större mängd föroreningar än normalt av till exempel djurspillning som når badplatserna via vattendrag eller dagvattenledningar. Stora regnmängder kan även orsaka att avloppsvatten släpps ut från kommunens pumpstationer. Strömmar och vinden kan föra med sig bakterier från passerande båtar som tömmer sina latriner i havet", skriver kommunen vidare.
Otjänliga badvattenprov innebär att risken för att drabbas av till exempel magproblem och infektioner ökar och man bör bada med försiktighet och undvika att svälja vattnet. Främst är det barn och djur som avråds från att bada där eftersom de ofta sväljer vatten när de badar. Har man öppna sår och nedsatt immunförsvar är det också särskilt viktigt att undvika bad i de här vattnen, menar kommunen.
Omprov i vattnet vid Margreteberg ska tas nu på tosdag, den 15 juni. Resultat väntas vara klart måndagen den 19 juni. Därefter kommer nya besked i frågan.  
"Övriga badvattenresultat i kommunen verkar bra men slutliga resultaten är inte riktigt klara än", skriver kommunen om de övriga baden i bygden.
 
 
 
 
 

Publicerad 14 June 2017 14:32

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag