Sparkrav slår mot skolan

Av
Mikael Öhrn

HÖGANÄS. Utbildningsnämnden måste spara 16,6 miljoner kronor nästa år. Något som kommer innebära att personal måste sägas upp, vilket i längden kommer att leda till sämre personaltäthet; inte minst på öppna förskolan och särskilda undervisningsgrupper för elever med särskilda behov.
Alla nämnder i Höganäs kommun har fått i uppdrag att se över utgifterna. Tre procent ska sparas nästa år, något som för utbildningsnämndens vidkommande alltså innebär 16,6 miljoner kronor. Detta skriver SVT Nyheter i sin nätupplaga.
– Jag är rädd att våra barn inte kommer få den skola de har rätt till och att våra pedagoger inte får den arbetsro de behöver, säger Pehr Frykman, ordförande i Vikenskolans föräldraförening, till SVT.
Utöver att dra ner på öppna förskolan och särskilda undervisningsgrupper för elever med särskilda behov, är nämndens sparförslag bland annat minskade öppettider för mötesplatser för unga.
– Det är stöd till de svagaste och till kultur och fritid man drar ned på. Tar man bort så här mycket pengar kan man inte spara på så mycket mer än personal, fortsätter Pehr Frykman.
Anita Trulsson, Lärarförbundet, och Catarina Tellström, Kommunal, har skickat ett protestbrev till kommunen.
– Vi ser att de blir en ökad arbetsbelastning och ökade sjukskrivningar. Till slut kommer det drabba barnen, säger Anita Trulsson, ordförande i Lärarförbundet i Höganäs, i samma artikel.
Även de tre fackförbunden Kommunal, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund har skickat in en protestskrivelse till kommunen. Vikenskolans föräldraförening uppmanar dessutom sina medlemmar att höra av sig till politikerna.
– Jag tycker att man ska titta över vad som ingår i den kommunala kärnverksamheten och kanske öronmärka pengar till skolan, säger Pehr Frykman.
– Vi hade önskat att nämnden satt ner foten och sagt att vi inte kan göra det här besparingarna, säger Anita Trulsson.
Bland politikerna är det långtifrån ett enhälligt beslut. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet, medan partierna i Alliansen röstade igenom det.
– Jag tar oron på största allvar, jag delar oron. Men jag vill poängtera att inget är beslutat, säger Louise Stjernquist (L), 1:e vice ordförande i utbildningsnämnden, vars parti förvisso röstade ja men samtidigt ville att vissa av förslagen skulle utredas ytterligare.
– Det är dumsnålt att spara in på förebyggande arbete nu, det kommer kosta mer sen om ungdomar hamnar snett, fortsätter hon.
I oktober kommer ett slutgiltigt beslut i frågan.

Publicerad 16 June 2017 12:17

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag