Allt ljus på Svinbådan på sjöfartsmuséets utställning

Muséet öppnar den 1 juli

VIKEN. Svinbådan skulle varna ankommande fartyg för den förrädiska grunden. I sommar utgör fyrskeppen temat för sommarutställningen på Vikens sjöfartsmuseum.

På kuststräckan från Lerhamn söder om Kullen ner till Viken har flertalet fartyg gått på grund och havererat förr om åren, ofta med dödlig utgång för besättningen och med stora förluster av lastat gods.
Boven i dramat utgjordes av det farliga och oberäkneliga grundet på delar av sträckan.
För att varna andra fartyg sattes 1866 ett så kallat fyrskepp, Svinbådan, på plats mellan Viken och Höganäs.
– Det var en båt som byggdes för att ligga som en fyr. Den skulle markera särskilt farlig grund, berättar Lars Reuter på Vikens sjöfartsmuseum. 

Det är Svinbådan som står i fokus på muséet på orten i sommar. Lars Reuter berättar om en sjöhistoria med dramatiska inslag.
– Det har säkert varit många förlisningar där. Det var en del dramatik, säger han.
Man behöver dock inte gå så långt tillbaka som till 1800-talet för att se att grunden ställde till det för fartygen. Under 2000-talet har det vid upprepade tillfällen blivit dramatiskt när fartyg gått på grund i området.
Fyrskepp var i tjänst mellan 1866 och 1960, då Svinbådan istället ersattes av en fast fyr som dock placerades något mer söderut än där fyrskeppet tidigare fanns. Det var fyra olika skepp som användes under de här 94 åren, varav det sista var i tjänst överlägset längst tid, 1894-1960. Visst kunde det vara dramatiskt på sjön, men tillvaron präglades mycket av en hel del vardagliga bestyr.
– Det var åtta man i besättningen som skulle hålla utrustningen i skick, underhålla båten och de hade en del fritid också. Vid dimma sköt de kanonskott, förklarar han.

Utställlningen är en utmärkt möjlighet för yngre människor att skaffa sig en bild av vad som skedde i området på den här tiden, anser han.
– Det är absolut en rik historia som visas upp.
Muséet kommer att ha öppet mellan den 1 juli och 20 augusti, på lördagar och söndagar mellan klockan 13 och 16.  

Modell av Svinbådan gjord av Carl-Johan Jargenius.

Modell av Svinbådan gjord av Carl-Johan Jargenius.

Publicerad 23 June 2017 09:00

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag