Vill varna andra efter otäcka olyckan

Oliwia Johansson blev påkörd i rondell - men vägrar vara bitter

HÖGANÄS. Allt gick så fort. Ändå hann massor av tankar flöda genom Oliwia Johanssons huvud i samband med att hon blev påkörd vid den stora rondellen i Höganäs. Nu vill hon varna andra för den intensiva trafiken på platsen.

Kylan härskade i luften och mörkret hade sedan över en timmes tid tagit ett hårt grepp om Höganäs när Oliwia Johansson den 9 januari i år parkerade sin bil för att gå en bit bort till ett ärende i stan. Klockan hade slagit fem när hon passerade övergångsstället vid den stora rondellen där Höganäsvägen möter Storgatan.
Hon hann aldrig se bilen som plötsligt dök upp och körde på henne.
På ett ögonblick ?låg hon vid refugen och skrek.
– Jag minns att jag skrek på hjälp. Rätt högt, säger hon.
Sen blev allt runtomkring henne tyst. Det var som om någon stängt av ljudet in till hennes öron.
– I efterhand pratade jag med en polis som sa att för människor som befinner sig i chock brukar ljudet på något sätt stängas ute, säger Oliwia själv.
Massor av tankar snurrade i hennes huvud.
Hur fan ska detta gå? Hur långt flög jag? Var kom bilen ifrån?

Hon minns också hur fin hjälp hon fick av personer som snabbt sprang fram till henne, gav stöd och ringde efter ambulans.
– Det var en enorm trygghet att de fanns där. Jag minns speciellt en kille som tog av sig jackan och lade den över mig. Jag tänkte att ”hur kan du göra det när det är så kallt?”, minns hon.
Räddningstjänsten var snabbt på plats. Oliwia minns att smärtan var ?närmast outhärdlig.
– Det var ett helvete att komma upp på båren. Smärtan kändes vid vartenda litet gupp innan smärtlindringen  började verka, säger hon.

Det var vid det södra övergångsstället som Oliwia Johansson blev påkörd.

Det var vid det södra övergångsstället som Oliwia Johansson blev påkörd.

"Ingen ska behöva dö för att något ska göras"

Jag möter upp henne ?vid ett kafé inte långt ifrån olycksplatsen. Rullatorn hon går med vittnar om sviterna av det som hände för ett halvår sedan.
– Jag fick inre blödningar och en komplicerad bäckenfraktur, säger hon.
Enligt hennes läkare tar det ett år innan hon är återställd.
Hon har upplevt trafiken vid nämnda rondell som hetsig förr. Nu vill hon varna andra för att drabbas av fartsyndare där.
– Alla måste vara medvetna om hur farlig trafiken är, säger hon och upplevelser det som att en hel del bilister tror att de redan är ute på väg 111 trots att de är kvar i rondellen. Många kör på tok för fort och utan att se sig om tillräckligt, förklarar hon.

Och något måste göras för att skydda fotgängarna mer, anser hon. Hemtjänstpersonal har berättat att ytterligare minst två personer har blivit påkörda i den här rondellen det senaste året.
Fram tills nyligen var linjerna vid övergångsställena vid rondellen svåra att se. Men under förra månaden upptäckte hon att de hade fyllts i och blivit tydligare. Men hon är tveksam till belysningen på platsen, och upplever att den inte ger tillräckligt ljus vid mörker. 
Hon har några egna tankar på vad som skulle kunna göras på platsen.
– I Spanien har de ordnat det så att det blinkar i marken vid övergångsställena. De har också skyltar som lyser. Det är ju ett sätt, säger hon och fortsätter.
– Ingen ska behöva dö för att något ska göras.

Rondellen har fem avfarter och övergångsställen vid de flesta.

Rondellen har fem avfarter och övergångsställen vid de flesta.

Tänkte gifta sig förra sommaren

Dessvärre är olyckan långt ifrån den enda motgången för henne de senaste åren. Men att ha en positiv syn på livet och ett starkt sinne har hjälpt henne på vägen. Allt kan hända i livet och Oliwia Johansson har valt att inte bli ett offer för det som skett.
2009 fick hon cancer, som hon lyckligtvis kunde bli fri från genom operation och behandlingar.
Men cancern som hennes man drabbades av gick inte att få bukt med. Den 25 november i fjol begravdes han.
– Vi fyllde båda jämnt förra sommaren och tänkte att då skulle vi gifta oss. Men han var för sjuk för det, berättar hon.
Bara en och en halv månad efter begravningen blev hon påkörd i rondellen i Höganäs. Föraren som körde på henne smet. Hon fick ligga på sjukhus följt av korttidsboende i sammanlagt över en och en halv månads tid.

Hon skulle kunna ?vara oerhört bitter efter allt som har hänt. Men Oliwia har valt en annan väg i livet, där förlåtelsen är en del i att försonas med det som har hänt. 
Många år innan hon drabbades av cancer fick hon upp ögonen för vilken positiv inverkan det har att ha ett starkt sinne. En inre frid som gör det betydligt svårare att nå den mörkaste mentala botten vid svåra motgångar.
Det hindrade inte tårarna från att falla på sjukhusbädden, men det har ändå hjälpt henne att komma tillbaka starkare.


 

61-åringen bor i centrala Höganäs.

61-åringen bor i centrala Höganäs.

”Tålamodet är det största modet”

Från rullstolens? horisont har hon fått en annan uppfattning om hur det är att plötsligt inte kunna komma fram på samma sätt som innan. Hon har insett att tillgängligheten kan vara betydligt sämre än vad den borde vara.
– Jag känner också tacksamhet över att jag kunde ställa mig upp från rullstolen och kunna gå, säger 61-åringen som tydligt valt att inte se sig som ett offer.
– Ska jag gå omkring och känna agg? Nej, jag vill välja att se det goda i livet. Och jag kunde ju trots allt ha blivit än värre skadad, säger hon och prisar i samma mening sjukvården för alla insatser för henne och rehabiliteringsteamet i Höganäs.
Men även fixar-Malte, personen på kommunen som hjälper behövande med enklare former av vaktmästartjänster.
– Han har varit en fin hjälp, menar Oliwia.
Hon har tankar ?på att starta upp en grupp i höst för att hjälpa människor från att försjunka i depression efter svåra upplevelser i livet.
– Alla kan gå igenom svåra saker i livet. Det handlar mycket om hur vi förhåller oss till det. För tålamodet är det största modet.

Tills hon är återställd använder Oliwia rullator när hon promenerar.

Tills hon är återställd använder Oliwia rullator när hon promenerar.

Tacksamhet

Oliwia Johansson är tacksam för den fina hjälp hon fick av privatpersoner i samband med olyckan och vill gärna komma i kontakt med dem för att tacka. Är du en av dem? Då kan du mejla henne på oliwia.johansson56@gmail.com

Publicerad 04 July 2017 10:00

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag