Få har nappat på kommunens nya matsatsning

Vädret en tänkbar orsak till fåtalet skrivna avtal

HÖGANÄS. ??I år drog Höganäs kommun igång ett försök att göra det lättare för aktörer att bedriva street food-verksamhet, eller på ren och skär svenska: gatumat. Endast en aktör nappade. Dåligt väder anses vara en orsak till att satsningen fått en trög start. 

Många hävdar att Kullabygden har utvecklats till något av ett matmecka. Innovativa satsningar på restauranger, gårdsbutiker, vingårdar, närodlade råvaror och mikrobryggerier ligger i mångt och mycket till grund för utvecklingen.

Höganäs kommun ser möjligheter att även kunna öka bredden av gatumatsförsäljning. Från den 1 maj i år drogs en satsning igång som skulle göra det lättare för aktörer att sälja, efter att förfrågningar kommit in till kommunen om uppställningsplatser för snabbmatsbilar.

Nio olika ?uppställningsplatser på sju ställen i bygden valdes ut där man ordnade med el och annat som krävdes för att aktörer skulle kunna stå och sälja.

– Vi ville göra förutsättningarna för att kunna sälja enklare, förklarar Josefine Marklund på kommunens näringslivsavdelning.

I skrivande stund ?har dock endast en aktör valt att skriva avtal med kommunen; Paul Parish som säljer produkter från Per i Viken.

Men det blev inte mycket sålt för honom inom kommungränsen i år.

– Det blev inte alls som jag hade trott, berättar han.

Paul Parish ?testade att sälja på två av platserna som kommunen valde ut; dels i Farhult men även på Kvickbadet inne i Höganäs.

Han menar att det finns olika förklaringar till varför det inte gick som han hade tänkt sig i år. Den främsta är att vädret inte direkt blev någon höjdare, menar han.

– Farhult har ju ingen kiosk numera, efter att Solvik har stängt ner. Jag var ofta där klockan tio på morgonen men det var ingen där, menar Jonstorpsbon.

 

"Folk är lite skeptiska"

Han är nästan säker ?på att det hade gått bättre om vädret visat sig från en soligare sida. Han tror även att det kan ha varit fel läge för honom att hoppa på projektet. Han har sålt mat från sin vagn på flera olika platser i regionen under året och hade egentligen för lite personal för en utökning.

– Man måste ha personal för det, säger Paul Perish.

Han tror ändå ?att satsningen kan lyckas i ett framtida Höganäs.

– Jag tror inte riktigt svenska folket har hittat det än. Men i Malmö och Göteborg har det fungerat bättre. Folk är lite skeptiska.

Varför det, tror du?

– Jag vet inte. Jag har varit vid sjukhuset i Helsingborg där det finns en food truck utanför som skapar långa köer vid lunchtid. Jag tror det handlar mycket om placering. Man måste vara där folk är, det räcker inte att stå hundra meter bort, menar Per i Viken-Paul.

Dock är han nöjd med de platser som Höganäs kommun har valt ut för året.

Publicerad 21 September 2017 08:00

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag