Foto: mostphotos.com

Foto: mostphotos.com

Krav i jobbannonser får oss att tvivla

Många svenskar tvivlar på sin egen förmåga och tappar självförtroendet när de söker jobb

SKÅNE. Är du en av många som sökt ett jobb men samtidigt ställt dig frågan om du verkligen är rätt person för jobbet? Då är du inte ensam.

Enligt P4 Malmöhus är det många svenskar, 29 procent, som tvivlar på sin egen förmåga och tappar självförtroendet när de söker jobb. Kanske är kraven och önskemålen orimligt höga även för enklare arbeten.

Rekryteraren Lina Friberg menar att det finns en tanke bakom alla värdeord som används i annonserna. Syftet är att både locka och avskräcka arbetssökande.

– Vissa lediga jobb får väldigt många ansökningar för att kraven inte är så höga, och då trycker man hårdare på de personliga egenskaperna, säger Lina Friberg till P4 Malmöhus.

Däremot är det viktig att lära sig se skillnaden mellan vad som är ett krav eller önskemål i tjänsten. Ganska ofta efterfrågas en specialkompens som den sökande kanske saknar.

– Därför är det också en mening med att söka ett arbete där företaget letar efter en strukturerad, kreativ och flexibel person, även om önskemålen inte matchar till hundra procent, säger Lina Friberg.

Publicerad 21 September 2017 06:00