Nu är den här – den skånska tacon

Vinnarna korade efter att Sveriges första landskamper i tacos avgjorts

SKÅNE. Lax, skånsk senap och grönkål. Eller varför inte skånsk svamp med syrad rödkål? Där har du det skånska svaren på en smarrig taco efter att en av Sveriges första landskamper i tacos har hållits.

Recepten kommer från tävlingen "Landskampskampen", där företaget Old El Paso utmanat tacoälskare att göra en typisk taco med smaker från sitt landskap. Tillsammans med en rad matbloggare vill företaget lyfta fram landskapssmaker och matkulturen i Sverige.

Skåne-tacon skapades av matkreatören och bloggaren Diana Dontsova som valde smakerna av skånsk svamp, rödkål och senap.

– Gillar du tacos? Det gör jag! Med våra underbara svenska råvaror är det enkelt att variera både smak och fyllning. I mitt bidrag till landskapskampen valde jag att fylla Old El Pasos tacobåt med svamp och rödkål, säger Diana Dontsova, matbloggare på matbloggen ByDiadonna, i ett pressmeddelande.

Hon utmanade sina följare där Anne Adolfsson vann priset för bästa Skåne-tacon efter en kreation med med lax, skånsk senap och härlig, krispig grönkål.

– Med Landskapskampen vill vi dels visa på de många olika sätt man kan variera sin tacobåt och samtidigt lyfta vårt lands olika landskapssmaker och matkultur. Med detta hoppas vi att vi kan inspirera det svenska folket till att våga testa något nytt och att fylla sin egen tacobåt med de smaker man själv gillar, säger Sara Johansson, Nordic Brand Manager för Old El Paso.

Nu släpps en receptsamling med matbloggarnas tacos från Närke, Dalarna och Skåne tillsammans med deras följares vinnarrecept.

Behöver du inspiration till fredagsmiddagen? Här nedan kommer recepten på Skånska tacos.

FAKTA

Taco med lax och skånsk senap (2 personer)

Ingredienser: 200 g laxfilé, citronpeppar, salt, grönkål, matolja, 1 röd paprika, 2 dl crème fraiche, 1 msk skånsk senap, 1 tsk flytande honung, isbergssallat

Gör så här: 1. Stek laxfile och krydda med citronpeppar och salt. 2. Stek grönkål. 3. Tärna paprika. 4. Blanda creme fraiche med senap och honung. 5. Dela lax i bitar. Dela ingredienserna i tacos och toppa med såsen.

Tacos med skånsk svamp, karameliserad rödlök och syrad rödkål (3-4 personer)

Ingredienser: Cirka 300 gram skånsk portobello, rapsolja, en klick smör, salt, svartpeppar

Karameliserad rödlök: 4 rödlök, rapsolja, klick smör, 1 msk honung

Snabbsyrad rödkål: Cirka 300 gram rödkål, 1 msk rapsolja, 2 tsk skånsk senap, 1 tsk salt, 1/2 msk vitvinsvinäger

Ostsås med chipotle: 2 dl crème fraiche, 150 gram riven lagrad skånsk ost, 1 liten vitlöksklyfta, 1 msk smokey chipotle chili salsa, salt, peppar

Gör så här: Skär svampen i skivor. Fräs i rapsolja och smör. Salta och peppra den stekta svampen.

Karameliserad rödlök: Skala och skiva rödlöken. Stek i rapsolja tills löken börjar bli mjuk. Tillsätt en klick smör och honung. Stek till löken är helt karamelliserad, i ca 15 minuter.

Snabbsyrad rödkål: Strimla rödkålen med hjälp av en mandolin eller osthyvel. Blanda rapsolja, senap och vitvinsvinäger. Häll över rödkålen. Salta och blanda ordentligt och låt stå i minst 10 minuter.

Ostsås med chipotle: Riv osten. Blanda med creme fraiche och resten av ingredienserna. Smaka av med salt peppar.

Servering och tillbehör: Tacobåt (både stor och mini), Old El Paso Tortilla chips "Blue Corn & Sea Salt", 1 grön chilipeppar, persilja, lime och ruccola.

Källa: Old El Paso

Publicerad 16 January 2018 13:54

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag