Lars Vilks döms efter restaurering av Nimis

"Löjlig dom"

KULLABERG. Konstnären Lars Vilks döms till dagsböter efter att ha gjort reperationer på sitt konstverk Nimis, som till stora delar ödelades i en brand 2016. När Lokaltidningen ringer och berättar om domen kommer det som en överraskning för konstnären.

– Jaså, jag döms, det visste jag inte. Det är en lite löjlig dom, men samtidigt är det intressant. En dömd konstnär är ju bättre än en odömd konstnär, säger han.

Efter att det internationellt kända konstverket Nimis brann i förrfjol, har Lars Vilks gjort en del reparationer för att återställa verket. Det är detta som han nu döms för då det strider mot områdesskyddet för naturreservatet Kullaberg.

Tingsrätten dömer Vilks för förseelse mot områdesskydd. Straffet blir 40 dagsböter om 140 kronor.

– Jag har sedan 1993 en överenskommelse med Länsstyrelsen där jag tillåts underhålla Nimis för att kunna garantera säkerheten. Att jag nu blir dömd blir lite av en paradox. Hur ska jag kunna garantera säkerheten om de reparationer jag gör blir olagliga, säger han.

Men trots att Lars Vilks inte håller med tingsrätten i skuldfrågan är han tacksam för den uppmärksamhet som kontroversen kring konstverket leder till.

– Det är allmänt känt att kontroversiella konstverk får mer uppmärksamhet och väcker mer intresse än okontroversiella. Ju mer rabalder det blir desto mer blir det av konstverket. och den här kontroversen har pågått i över 30 år, vilket jag vågar säga är tämligen unikt. Det har hjälpt till att skapa hela processen kring konstverket.

Kommer du att överklaga?

– Ja det ligger väl nära till hands. Det är ett så pass egendomligt ärende så det lär finnas utrymme att lyfta det i hovrätten.

Publicerad 06 February 2018 00:00

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag