Fjäder i hatten för Kattegattleden – är nu Europas bästa cykelled

Första gången en svensk cykelled blivit nominerad

SKÅNE/HALLAND. Kattegattleden är Sveriges första nationella cykelled, och löper från Helsingborg i söder till Göteborg i norr. Den blev också landets första cykelled som nominerats till Europas bästa och nyligen korades den till den absolut bästa 2018 i vår världsdel på en vandrings- och cykelmässa i Nederländerna.

Utmärkelsen, en presitigefylld sådan i dessa sammanhang, syftar till att främja arbetet med högkvalitativa cykelleder som är attraktiva för besökare.

Kriterierna som bedöms är bland annat att leden ska ha ett attraktivt utbud av upplevelser, mat och boende, vara tillgänglig, trygg och erbjuda vackra vyer.

– Cykelturismen är en viktig del i vårt erbjudande, och en färsk målgruppsundersökning visar att dessa besökare är mycket nöjda med sin vistelse och gärna återkommer, säger Pia Jönsson Rajgård, vd på Tourism in Skåne.

På plats för att ta emot priset var bland annat Dag Hultefors (M), ordförande i regionstyrelsens tillväxtutskott Region Halland.

– Den havsnära Kattegattleden är en succé och intresset ökar ständigt, inte minst internationellt. Vår satsning på internationell marknadskommunikation ger nu resultat, säger Dag Hultefors.

– Att vi internationellt kommunicerar gemensamt med Region Halland på marknader som Danmark, Norge, Tyskland och Nederländerna ger bra resultat och optimerar våra resurser, säger Pia Jönsson Rajgård.

Leden invigdes 6 juni 2015 och går genom de nordvästskånska kommunerna Helsingborg, Höganäs, Ängelholm, Båstad samt halländska kommuner som Laholm och Halmstad ända upp till Göteborg.

Publicerad 05 March 2018 03:48