Det ser ut att bli ett rekordstort underskott i årets budget med hela 1,4 miljarder kronor i Region Skåne. Det får moderata regionrådet Carl-Johan Sonesson (lilla bilden nere till höger) att väcka skarp kritik mot det rödgröna styret med bland andra miljöpartiets Anders Åkesson (lilla bilden uppe till höger).

Det ser ut att bli ett rekordstort underskott i årets budget med hela 1,4 miljarder kronor i Region Skåne. Det får moderata regionrådet Carl-Johan Sonesson (lilla bilden nere till höger) att väcka skarp kritik mot det rödgröna styret med bland andra miljöpartiets Anders Åkesson (lilla bilden uppe till höger). Foto: Bildbyrån/Pressbilder

Kallduschen: Regionen kan backa över en miljard under året

Oppositionsrådet orolig: "Akut ekonomiskt läge i regionen"

SKÅNE.

Årets två första månader visar röda siffror i regionen. Ett rejält underskott på 107 miljoner kronor oroar oppositionsrådet Carl-Johan Sonesson (M). I värsta fall ser Region Skåne - och främst den skånska vården - att backa 1,4 miljarder kronor.

– Vi har ett akut ekonomiskt läge i regionen. Om inget görs nu har vi bekymmer, säger Carl-Johan Sonesson.

Enligt Alliansens beräkningar kan årets budget bli betydligt värre än förväntat. På två månader ligger regionen 238 miljoner kronor sämre än budget. Om det fortsätter finns risk att på hela året slutar ett underskott om 1,4 miljarder kronor. Mycket sämre än den budget som klubbades igenom förra året.

– Vi har färre vårdplatser, längre köer och ökad sjukskrivning bland vårdpersonal. Nu har vi dessutom ett kraftigt underskott. Under mina år inom politiken har vi aldrig haft ett sådant akut läge som nu. Det måste stoppas, säger Carl-Johan Sonesson.

Hur ska det stoppas?

– Genom att titta över organisationen, främst inom vården. Det finns anledning att låta varje sjukhus bli sin egen. Idag har vi tre stora förvaltningar där tio sjukhus och vårdcentraler delas in. Nuvarande organisation fungerar inte så väl som vi hoppats. Vi har alldeles för dålig koll på var pengarna går. Det vill vi ha insyn in.

Under mina år har vi aldrig haft ett sådant akut läge som nu.

Carl-Johan Sonesson vill också låta varje sjukhus ha sin egen chef, med egen budget. Då skulle varenda krona kunna följas.

– Har rätt personal anställts, eller har fler administratörer eller tjänstemän fått anställning jämfört med den vårdpersonal som vi behöver? Samtidigt tror jag att en satsning på primärvården och vårdcentralerna behövts. Alldeles för många besöker akuten på grund av att inte kan få läkartider inom rimlig tid.

Regionrådet Anders Åkesson (MP) säger att situationen är besvärlig, men berättar att förra året inleddes med samma röda siffror.

– Då gjorde vi en rad förändringar, bland annat effektiviseringar och anställningstak som gjorde att vi slutade omkring 300 miljoner kronor plus i slutet av året. Även skattepengar och statligt bidrag ökade. Jag har stor tillit att vi lyckas vända underskottet även i år.

Hans utspel är som att slå på tomma tunnor.

Anders Åkesson menar också att regionen nu inför fler sjukhuschefer, vilket ger en ökad närvaro för vårdpersonalen till sin chef.

–Den stora frågan i höstens val blir vem som vill prioritera vården genom skattesänkningar eller höjningar. Jag tycker Carl-Johan Sonesson ägnar sig mer åt att kritisera snarare än hitta lösningar. Vi har ett gemensamt ansvar och tycker hans utspel är som att slå på tomma tunnor – det låter mer än vad det ger.

Med det underskott som finns nu – kan skåningarna förvänta sig en bra vård?

– Oavsett vad kommer människor få den vård de behöver.

Enligt Anders Åkesson, 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, har det rödgröna styret ökat kvaliteten i vården under sin mandatperiod. Det tar Carl-Johan Sonesson med en nypa salt.

– Vi har 200 färre vårdplatser trots att vi har mer pengar att röra oss med än på många år. Väntetiderna har närmast fördubblats sedan jag lämnade posten som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden 2014. Både vården och ekonomin utvecklas i fel riktning.

Publicerad 17 March 2018 07:00