"Utländska läkare eller ingenjörer ska inte köra taxi, utan arbeta med det de utbildat sig till.", säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning. Foto: Kristian Pohl/Mostphotos.com

Förslag: Lättare att komplettera utländsk utbildning

"Sverige har inte råd att gå miste om all den kunskap som finns"

SVERIGE. Personer som redan har en avslutad utländsk utbildning ska inte behöva läsa in motsvarande utbildning när de kommer till Sverige. Nu vill regeringen underlätta för komplettering av kunskaper.

– Utländska läkare eller ingenjörer ska inte köra taxi, utan arbeta med det de utbildat sig till. Sverige har inte råd att gå miste om all den kunskap som finns hos personer med utländsk utbildning. Därför ser regeringen nu till att de kompletterande utbildningarna blir mer funktionella och enklare för den som vill komplettera sin utländska utbildning, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Nu föreslår regeringen att utländsk utbildning ska kunna kompletteras, utan att personer ska tvingas gå om hela utbildningar i landet. Det ska underlätta för personer att snabbare komma in på den svenska arbetsmarknaden.

Utbildningsdepartementet skickar nu ut ett förslag på remiss till flera läroverk i landet, bland annat Lunds universitet, Malmö universitet och högskolan i Kristianstad.

– Den kompletterande utbildningen måste utvecklas, så att fler kan komma ut på den svenska arbetsmarknaden och hitta ett jobb som matchar deras faktiska kompetens. Om du till exempel var lärare i ditt hemland, så vill vi att du också är det i Sverige. Det är en rättvis politik som är bra för både samhället och individen, säger Helene Hellmark Knutsson.

Synpunkter på förslaget ska ha inkommit från de tillfrågade myndigheterna och läroverken senast den 9 maj i år.

FAKTA

Kompletterande utbildning för personer med avslutad utländsk utbildning:

    Den kompletterande utbildningen ska få omfatta ytterligare 30 högskolepoäng i svenska eller engelska, utöver de 120 högskolepoäng som den redan får omfatta, om studenten behöver det för att kunna tillgodogöra sig utbildningen.

    Att den utländska utbildningen inte ska behöva ha förberett för det specifika yrket – det ska vara tillräckligt att utbildningen är relevant för yrket.

Källa: Regeringen.se

Publicerad 19 March 2018 07:00