Svag svensk krona kan ge dyrare godis

Flera godisleverantörer aviserar prishöjningar

SVERIGE. Att den svenska kronan för tillfället är svag är dåliga nyheter för alla godisråttor. Det innebär nämligen att godiset kan bli dyrare, skriver Dagens Nyheter.

Av
Anja Degerholm

Malmöföretaget Candy People säljer runt 120 olika lösgodissorter, däribland det klassiska S-märket, men även andra populära sorter som hemkola, skolkritor och sura colanappar. Företaget räknar med att behöva höja priserna på sina produkter inom kort.

– Allt som vi importerar i euro kommer vi att höja priset på. Vi har samarbeten med olika fabriker där vi köper in färdiga produkter, dessa kommer vi höja priset på, säger Candy Peoples vd Jacob Youssef till Dagens Nyheter.

Även godisjätten Cloetta räknar med att prishöjningar väntar – kanske redan innan sommaren.

– En väldigt stor andel av Cloettas produktion sker utomlands. Sex av åtta fabriker ligger utanför Sverige och det innebär att våra inköp sker i euro. För ett år sedan var kursen 9:50 kronor, nu är den 10:40, säger Cloettas informationsdirektör Jacob Broberg till DN.

Godisleverantören Grahns konfektyr avvaktar dock en höjning. Företaget, som bland annat säljer godissorter som punschpraliner och hockeypulver, gör det mesta av sina affärer i svenska kronor och påverkas därför inte i lika stor utsträckning av kronans ställning gentemot euron.

– Går euron upp över 11 kronor och håller sig på den nivån under en längre period kan priserna gå upp, säger vd:n Jesper Lööw till DN.

Såväl förändrade råvarupriser som valutaförändringar gör att priserna på godis går både upp och ned med jämna mellanrum. Det medför att tillverkarna och grossisterna gör prisändringar, sedan är det upp till butikerna om även de vill ändra priserna gentemot konsumenten.

Svenskarnas godisfavoriter

1. Bubblizz.

2. Sura colanappar.

3. Fruktnappar.

4. Center Original.

5. Persikor.

6. Tutti Frutti.

7. Hallon/lakritsskalle.

8. Geléhallon.

9. Lysmelk.

10. Jelly Beans.

Källa: Aftonbladet.

Publicerad 30 April 2018 11:43