Mammans varning efter marknadsbesöket

"Vill varna föräldrar för att det här kan hända"

HÖGANÄS.

Marknadsballongen gav mycket glädje tills Jaxx, 5, fastnade med sitt finger i muttern den var knuten i. För att få loss den krävdes sex timmar på akuten och en sövning.

Familjen Lindelöf hade precis gått upp på morgonen den 1 maj när sonen Jaxx, 5 år kom till frukostbordet, höll fram handen och sa "Mamma, jag får inte av den".

På långfingret satt muttern som fungerade som tyngd till heliumballongen de hade köpt på en marknad dagen innan.

– Jag spolade kallt vatten på hans hand, försökte få av den med diskmedel. Men ingenting hjälpte och fingret blev mer och mer svullet. Vi fick lite panik allihop, berättar mamma Isabel Lindelöf.

I stundens hetta ringde hon 112 som i sin tur bad dem åka in till akuten på Helsingborgs lasarett.

– Vi glömde strumpor och allt och for i ilfart in till Helsingborg. Under hela tiden satt Jaxx med fingret i ett glas med kallt vatten.

Inne på akuten fick de snabbt hjälp. Sköterskor försökte att lirka av dem med en tråd, kyla handen ännu mer men utan framgång.

– Jaxx fick panik och var jätteledsen och därför ville man ge honom lugnande för att kunna arbeta med att få av muttern, men de lyckades inte, berättar mamma Isabel.

På plats kom sex brandmän från räddningstjänsten för att såga av den tjocka muttern. Jaxx fick ha på sig skyddsglasögon under tiden som några brandmän försökte såga, medan en annan sköljde med kallvatten eftersom metallen i muttern blev varm av vinkelslipen.

– Till slut hade Jaxx så mycket panik att man bestämde sig för narkos. Det tog tid innan man kunde sätta slangen, men när han sedan var sövd kunde brandmännen frigöra hans långfinger.

Jaxx mår bra i dag och hans finger klarade sig bra bortsett från lite skav som gängorna på mutterns insida orsakade.

Men nu vill Isabel Lindelöf varna andra föräldrar att olyckan kan vara framme och postade en bild och händelsen i en lokal facebookgrupp.

– Det är inte lätt att föreställa sig för ballongförsäljarna vad som kan hända - jag hade aldrig tänkt på det. Men jag vill varna andra föräldrar för de här muttrarna som kan sitta i ballonger – det hade varit skönt att veta att fler barn kan slippa utsättas för det om jag sprider informationen. Och att behöva narkos, som alltid är en risk, för en sådan sak är inte kul, säger hon.

Publicerad 03 May 2018 00:00