Dags för ny bostad – här är tipsen för en lyckad budgivning

Sist in vinner oftast

SVERIGE. Kanske står du i startgroparna att flytta hemifrån och är redo att buda på din första lägenhet, eller så har familjen vuxit och det är dags att byta de trånga kvadratmeterna mot något större. Oavsett anledning finns det saker att tänka på innan du ger dig in i budgivning om en ny bostad.

– Sätt ett tak redan från början så att du inte dras med och plötsligt är långt över din budget, säger säger Matilda Adelborg, pressansvarig på bostadssajten Booli.

Att en bostadsaffär lätt kan skena iväg vet nog alla som någon gång varit med i en budgivning. Det är därför bra att vara väl förberedd innan man ger sig in i leken.

Matilda Adelborg jobbar som pressansvarig på bostadssajten Booli, en av Sveriges största söktjänster för bostäder.

Enligt henne är det bra att redan i förväg fundera över vad som är viktigt för just dig och hur långt du är beredd att gå för att få det.

– Det handlar om saker som lätt drar upp priset på en bostad. En pool kan exempelvis ses som attraktivt av många, men tycker du själv att det bara innebär jobb ska du kanske välja en annan bostad, säger hon.

När man väl är inne i en budgivning är det lätt att dras med när andra höjer. Man ska då inte glömma att det faktiskt är riktiga pengar som man budar med.

– Man bör se lånelöftet som ett tak och sedan sikta på att inte slå i det. Det är så lätt att man förälskar sig i en bostad och plötsligt är man över budget, säger Matilda Adelborg.

Men hur gör man då för att faktiskt knipa drömkåken inom sin budget?

Ett sätt verkar vara att ge sig in i budgivningen så sent som möjligt. Enligt statistik baserad på 80 000 budgivningar är det ofta den som sist gett sig in i budgivningen som till slut vinner.

– I vissa fall är det dubbelt så vanligt att den som ger sig in sist i budgivningen vinner än den som ger sig in näst sist. Sist in vinner oftast - förutom när det bara är två budgivare.

Att höra av sig till mäklaren och be dem kontakta en när budgivningen stillat av kan alltså vara ett bra sätt att i lugn och ro kunna lägga ett bra och genomtänkt bud - utan att vara med och driva upp priset.

– Det blir lite av en dödsstöt, säger Matilda Adelborg.

Andra taktiker som man ofta ser i bostadsbudgivningar är att vara oberäknelig och lägga ojämna bud, eller att chockhöja för att skrämma i väg andra intressenter.

– Det är olika vad som fungerar. Ska man chockhöja bör man dock vara bra insatt i prisnivån för området så att man inte lägger ett bud som är långt över vad någon annan är beredd att betala.

– I slutänden är det trots allt den som är beredd att betala mest för en bostad som vinner.

Publicerad 15 May 2018 00:00