Dio, 2, fick tredje gradens brännskada på lekplatsen

Mammans varning:" Se upp! plastmattorna blir fruktansvärt varma"

HÖGANÄS. En lindad fot med tredje gradens brännskada. Det blev resultatet när tvååriga Dio besökte Folkparkens lekplats under lördagen.

– Han stod bara och stampade och kunde inte ta sig därifrån, säger mamma Angelica Rasmusson, som nu varnar för plastunderlaget som blir kokhett i värmen.

Medan föräldrarna packade inför den stundande flytten tog barnvakten med sig lille Dio till lekplatsen i Folkparken i Höganäs.

Som vanligt satte den livliga tvååringen av mot sin favoritleksak. Men knappt hade han sprungit in på lekområdet innan han började gallskrika.

– Barnvakten trodde först det var för att han inte kom upp på leksaken, men sedan såg hon hur han stod och stampade, oförmögen att flytta sig, berättar mamma Angelica.

När barnvakten lyfte upp pojken såg hon stora blåsor på hans högra fot.

Det visade sig att plastunderlaget på lekplatsen nått en ofattbart hög temperatur i sommarsolen.

– De här platsunderlagen är inte nådiga. Det är inget man kanske tänker på eftersom det inte brukar vara så här varmt ute och det hade troligen varit annorlunda om mattan varit ljus, men den svarta färgen fick underlaget att bokstavligen koka, berättar Angelica.

På vårdcentralen konstaterade läkaren att Dio fått tredje gradens brännskada på sin högra fot.

– Det hade gått igenom alla tre hudlagren och bildat stora vätskefyllda blåsor, berättar Angelica som ändå menar att sonen haft tur i oturen.

– Hade det varit ett barn som krupit hade det blivit skador både på fötter knän och händer, säger hon.

Angelicas varning till andra är nu att se till att barnen har skor på sig, alternativt att man som vuxen själv känner på underlaget innan man släpper på sina barn.

– Det är inte bara plastmattorna som blir varma, även sand och komposit når ofattbara temperaturer just nu.

Carola Mooe, parkingenjör på Höganäs kommun har gjort en anmälan om olyckshändelsen till konsumentverket som är tillsynsmyndighet för kommunens lekplatser. Hon har även kontaktat tillverkaren av plattorna så att de tänker på eventuella värmeböljor vid fortsatt tillverkning.

– Vi diskuterar även om vi ska byta topp på de plattor som redan ligger, men det är ingenting som är bestämt än, säger hon.

Det är inte bara lekplatserna som blir farliga i sommarsolen. Under helgen har även flera hundägare gått ut med varningar på Facebook efter att deras hundar fått tassarna brända på vanlig asfalt.

Publicerad 04 June 2018 10:01

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag