Teamet bakom WordDiagnostics. Andra från vänster: Oscar Kjell, Katarina Kjell och Sverker Sikström.

Teamet bakom WordDiagnostics. Andra från vänster: Oscar Kjell, Katarina Kjell och Sverker Sikström. Foto: Vicktor Ackerheim/Venture Cup

Säg hur du mår – artificiell intelligens ställer diagnosen

Lundaforskare har utvecklat verktyg mot psykisk ohälsa

LUND/MALMÖ.

Psykisk ohälsa står idag för 45 procent av alla sjukskrivningar. Nu har ett forskarteam från Lund utvecklat ett verktyg som ska göra det lättare att ställa diagnos – med hjälp av artificiell intelligens (AI).

Av
Andreas Holm

– Det är svårt att exakt veta om man är deprimerad och idag mäts din ohälsa genom en skattningsskala mellan 1-7. Vi har tagit det steget längre genom att patienter med ord får berätta och beskriva hur de mår, säger Sverker Sikström, professor i psykologi vid Lunds universitet.

Våren 2013 kläckte doktoranden Oscar Kjell idén om att mäta välbefinnande med ord istället för siffror. Tillsammans med Katarina Kjell och Sverker Sikström utvecklades en ny AI-algoritm som ska hjälpa människor som mår psykiskt dåligt.

Har man ångest eller är man deprimerad? Med nuvarande system kan man mäta hur dåligt man mår, men med AI-algoritmen "Worddiagnostics" hjälp kan man också få fram på vilket sätt patienten mår dåligt, menar Sverker Sikström.

– Genom att berätta med ord, att man är ledsen, deprimerad, nere eller frånskiljd blir resultatet mer nyanserat än en siffra. Algoritmen ska bli ett effektivt stöd till läkaren eller psykologen att snabbt ställa rätt diagnos.

Nu ska verktyget, som idag har stöd för femton av världens ledande språk, testas på en klinik i Lund och två i Malmö.

– Vi är ledande av denna typ av utveckling i hela världen. Det finns system att exempelvis mäta ohälsa genom beteende online på sociala medier eller en robot du kan chatta med får att få reda på hur du mår, men inget som liknar vårt arbete, säger Sverker Sikström.

Nyligen vann forskarteamet entreprenörstävlingen Venture Cup i Stockholm där innovationen utnämndes till "Startup of the year."

– Av över ett tusen bidrag var vi ett av sexton i final. Att vinna var en väldigt bra känsla och kvitto att vi utvecklat någonting bra, säger Sverker Sikström och fortsätter.

– På sikt vill vi att detta ska bli en standard för vården att hitta och mäta psykisk ohälsa. De ord jag använder till min läkare ska kunna tolkas likadant till alla andra. Att diagnosen går från magkänslan, vad vården tror patienten säger, till en mer evidensbaserad mätning.

Publicerad 18 September 2018 09:00