Darko Perván, ägare av Pervanovo med huvudkontor Viken (på bild), menar att beslutet att avbryta expansionsplanerna i Klippan inte var lätt.

Darko Perván, ägare av Pervanovo med huvudkontor Viken (på bild), menar att beslutet att avbryta expansionsplanerna i Klippan inte var lätt. "Det är ju många som straffas med beslutet och det påverkar regionen. Men jag kan inte satsa 1,7 miljarder kronor i en kommun där främlingsfientligheten är så pass stor", säger han. Foto: Privat

Företagsledare hotad efter SD-protest: "Ibland får man betala för sina värderingar"

Företag avbryter miljardsatsning i kommunen

KLIPPAN/VIKEN.

Klippans kommun skulle få en toppmodern golvfabrik som på sikt skulle ge hundratals jobb – en satsning värd 1,7 miljarder kronor. Men när SD gick framåt i valet avbröt företagsledaren Darko Perván planerna. Och även om han fått ta emot både hat och hot står han fast vid sitt beslut.
– Ibland får man betala för sina värderingar, säger Darko Perván.

I Östra Ljungby skulle Vikenbaserade golvföretaget Pervanovo etablera sig. Företaget skulle bygga upp "världens mest morderna golvfabrik", enligt ägaren Darko Perván. Satsningen skulle på en sjuårsperiod vara värd 1,7 miljarder kronor och innebära 500 nya arbetstillfällen. Men när Sverigedemokraternas framgång i kommunvalet var ett faktum avbröt Pervanovos ägare Darko Perván planerna.

– Det kom som en chock att SD fick så höga rösttal. Vi vet ju att företagets grundläggande värderingar inte stämmer överens med SD:s. Upp mot 20 procent av våra anställda har invandrarbakgrund, både bland maskinoperatörer och chefer. Skulle jag satsa 1,7 miljarder kronor i en ort som inte välkomnar invandrare? Jag själv är ju invandrare, min familj kom hit från Kroatien på 50-talet, säger Darko Perván till Lokaltidningen.

Sedan beslutet blev offentligt har företagets ägare fått ta emot både hat och hot, något han menar var väntat.

– Det har kommit en del hot som är väldigt aggressiva – mycket aggressiva brev och mejl och även personligt mot mig. Det är klart att det var väntat, men jag trodde de skulle ha mer substans. "Ta din bidragstagande familj och åk hem till Balkan" har någon skrivit.

Andra röster har hotat med att man inte ska köpa företagets golv och att man hoppas på en konkurs.

– I stället för sådant här, varför pratas man inte vid och har en konstruktiv diskussion?, frågar Darko Perván sig.

Men de avbrutna planerna har inte varit gratis för Pervanovo. Östra Ljungbys läge vid E4:an var strategiskt fördelaktigt – en halvtimme från huvudkontoret i Viken, en halvtimme bort från Helsingborgs hamn där råvarorna kommer in. Bindemedlet till trägolven skulle tas från grannkommunen Perstorp.

I stället tittar man nu på andra platser att förlägga fabriken, eller delar av verksamheten, på. Och risken är överhängande att Skåneregionen förlorar satsningen till Småland.

– Vi har fått flera förmånliga erbjudanden från flera kommuner. Men det är en bit härifrån. Småland är en industribygd och det är en fördel att komma nära råvarorna, men Östra Ljungby hade varit ett bättre, unikt alternativ. Det här beslutet är en nackdel för Sverige men speciellt för regionen, säger Darko Perván.

– Det är moralen som har fått styra. Vi vill inte belöna en plats med en toppmodern fabrik där främlingsfientligheten är så pass stor. Vi ska inte göra det ekonomiskt fördelaktigt för oss på kort sikt och göra avkall på våra grundvärderingar – nej, då får det hellre kosta, säger han.

Kerstin Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Klippan, beklagar beslutet.

– Det fanns ju inget kontrakt skrivet, men vi hade kommit långt i diskussionerna. Det är helt och hållet upp till aktören och det är hans moraliska kompass som har fått styra. Jag kan inte annat än att tycka att det är tråkigt för både kommunen och regionen.

Känner du oro för att även framtida satsningar kan påverkas av det politiska läget i Klippan?

– Att man gör satsningar och startar företag bottnar i olika drivkrafter. Så visst kan det påverka. Men jag vill trycka på att kommunen har bra förutsättningar och ett bra företagsklimat, säger Kerstin Persson.

Jonas Luckmann, ordförande i Sverigedemokraterna i Klippan, är kritisk till beslutet kring den tänkta etableringen.

– Jag tycker den här saken förs fram på ganska låg nivå. Rent spontant låter det som trams och som ett svepskäl för att inte investera där, säger han i en kommentar till Expressen.

Även om beslutet kostat både ekonomiskt och på ett personligt plan, fanns det enligt Darko Perván inget alternativ.

– Jag har fått ett tiotal mejl från företagsledare som tycker att vi gör rätt och att man själv nu funderar över sina etableringar och investeringar. Jag hoppas att andra inom näringslivet också följer med, att det blir en diskussion som också kan få väljare att förstå konsekvenser, säger han och fortsätter;

– Det är moralbegreppet som har fått styra, precis som för min farmor som kom från Kroatien. Under andra världskriget gömde hon judar i källaren med risk för sitt eget liv. Men hon stod för sina ideal, något jag tror hon trivdes bra med.

Publicerad 16 October 2018 11:36