Stigande elnätspriser är en stor anledning till att priserna på taxor och avgifter ökat sedan i fjol.

Stigande elnätspriser är en stor anledning till att priserna på taxor och avgifter ökat sedan i fjol. Foto: Mostphotos.com

Elpriser drar upp boendekostnader – stora skillnader mellan skånska kommuner

Hyresgästföreningen: "Ett väldigt orättvist system"

SKÅNE.

Kostnaderna för tjänster som el, värme och avfall skiljer sig mycket mellan de skånska kommunerna. Billigast är det i Helsingborg medan det i Östra Göinge är 600 kronor dyrare i månaden. Det visar den årliga Nils Holgerssonrapporten.

Av
André Kvist

Vatten, el, avlopp, uppvärmning och att avfall transporteras bort. Det är alla beroende av men kostnaden för tjänsterna variera i länet. I den årliga Nils Holgerssonrapporten redovisas prisskillnader mellan olika kommuner för taxor och avgifter.

I Skåne är Östra Göingen den kommun som det finns högst kostnader, i genomsnitt 2 328 kronor per lägenhet. Kommunen är sjunde dyrast i Sverige.

– Det är helt orimligt att det skiljer hela 39 procent i pris mellan dyraste och billigaste kommun. Hyresgäster och andra boende i Östra Göinge får ju precis samma sak för pengarna som de får i Helsingborg – men i Östra Göinge tvingas de betala mycket mer. Ett väldigt orättvist system, säger Carl-Johan Dahlgren, ordförande i Hyresgästföreningen Östra Göinge-Osby, i ett pressmeddelande.

Även Svalöv och Tomelilla är några av de dyrare kommuner att bo i, de har 2 195 respektive 2 144 kronor per månad för en vanlig trerummare.

På andra sidan är den billigaste kommunen Helsingborg med 1 710 kronor. Bara en krona billigare än Höganäs. Att det är så stora skillnader kan delvis förklaras att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än i tätorter.

– Vi ser kraftiga prisskillnader på vatten och avlopp mellan kommunerna. Förutsättningarna för kommunerna varierar visserligen, men de stora variationerna är ändå svåra för en enskild konsument att förstå. En liter mjölk kostar ungefär lika mycket över hela Sverige medan det är väldigt stora prisskillnader för en liter vatten beroende på var man bor, säger Jennie Wiederholm, ordförande Nils Holgersson-gruppen.

Priserna har också ökat bland annat till följd av att elnätspriserna gått stigit. Sedan i fjol har avgifterna ökat i snitt med 7,4 procent i Skåne. Rikssnittet ligger på 5,2 procent. Totalkostnaden för el har ökat med 105 kronor i månaden för en snittlägenhet i Skåne.

– Med tanke på de orimliga höjningarna som skett hittills måste kostnaderna bromsas kraftigt framöver. Det är nu viktigt att de nya reglerna för elnätsföretagens intäktsramar verkligen får effekt till skydd för Sveriges konsumenter. De signaler vi fått om att elnätsföretagen kan ta ut ännu högre priser innan regleringen träder i kraft väcker oro, säger Jennie Wiederholm.

Kommuner med högst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet

1. Östra Göinge 2 328 kr (sjunde dyraste kommunen i Sverige)

2. Svalöv 2 195 kr

3. Tomelilla 2 144 kr

4. Skurup 2 123 kr

5. Hörby 2 116 kr

6. Eslöv 2 115 kr

7. Bromölla 2 086 kr

Kommuner med lägst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet

1. Helsingborg 1 710 kr

2. Höganäs 1 711 kr

3. Båstad 1 802 kr

4. Staffanstorp 1820 kr

5. Ängelholm 1 826 kr

6. Malmö 1 833 kr

7. Kristianstad 1 834 kr

Källa. Nils Holgerssonrapporten 2018.

Publicerad 17 October 2018 07:00