Personer har satt i system att elda upp leasingbilar istället för att betala för högre kostnader som exempelvis att ha kört fler mil än avtalet säger.

Personer har satt i system att elda upp leasingbilar istället för att betala för högre kostnader som exempelvis att ha kört fler mil än avtalet säger. "Som försäkringsbolag vill vi inte vara med och betala", säger utredare Anders Lindstrand på försäkringsbolaget If. Foto: Ritzau Scanpix/Bax Lindhardt

Vägrar betala leasing – bränner upp bilar

En del har satt i system att förstöra hyrbilar för att slippa merkostnader

SKÅNE. En ny våg av bedrägeri sköljer över landet. Försäkringsbolaget If ser en ökning av antalet leasingbilar som eldas upp. Särskilt stort är problemen i Skåne och Malmöregionen.

Av
Andreas Holm

– Vi har under en följd av år noga tittat noga på alla bilbränder som inträffat just i Skåne. Problemen är störst i Skåne och särskilt i Malmö. Därför har vi även kunnat följa händelserna med de leasade fordonen på nära håll, säger Anders Lindstrand, utredningschef hos If, till Kvällsposten, som var först att rapportera om händelsen.

Ett leasingavtal på en bil kan bli dyrt, särskilt om du inte följer punkterna i avtalet och exempelvis kör fler mil än du får. Varje övermil kostar och ska betalas till bilföretaget när bilen lämnas tillbaka. Men flera personer verkar ha satt i system att istället anmäla sin bil stulen eller helt enkelt elda upp den.

If har utrett minst tolv fall under året, där försäkringsbolaget valt att inte betala ut någon ersättning. I ett fall var en leasingkunds skuld uppe i 50 000 kronor.

– Som försäkringsbolag vill vi inte vara med och betala till någon som har ont uppsåt, menar Anders Lindstrand, utredningschef hos If, som berättar att många leasingbilar tecknas på målvakter och sedan används andra personer, ibland till olaglig verksamhet.

Publicerad 30 November 2018 13:00