"När jag en vacker dag slutar så kommer jag att ha många intensiva hockeyår bakom mig, och jag har idag svårt att se att det skulle bli en fortsättning som tränare eller ledare", säger Jonas Ahnelöv. Foto: Thomas Rödin

Rögles Jonas Ahnelöv: "Fantastiskt roligt att det har gått så pass bra"

NV-SKÅNE.

Jonas Ahnelöv växte upp i Huddinge strax söder om Stockholm. Redan i väldigt tidig ålder fick han följa med pappa och sitta på läktaren och titta på när storebrorsan Jimmy tränade knattehockey.

Av
Thomas Rödin

– När man är liten så vill man ju så klart göra allt som ens större syskon gör, och därför blev det ganska naturligt att jag också fick prova på hockeyn. Men jag minns att jag inte alls tyckte det var så kul i början. Jag kunde inte skridskor alls och fick kämpa en hel del. Jag spelade sen både fotboll och hockey parallellt upp till jag var 10-11 år, då jag insåg att jag var tvungen att välja vilken sport jag skulle fokusera på.

Efter att under de tidiga åren ha spelat i Flemingsbergs IK, blev det sedermera flytt till hockeygymnasiet och Huddinge IK. En klubb som bland annat även fostrat spelare som Kenta Johansson, Linus Klasen, Jhonas Enroth och Michael Nylander.

– Jag var nog aldrig någon naturlig talang, utan har alltid fått jobba ganska hårt. Så det det var egentligen först vid 17-18 års ålder som jag började blomma ut. Mitt under tiden på hockeygymnasiet så värvades jag av Frölunda, och fick sen debutera i deras A-lag redan som 18-åring. Tyvärr innebar det också att jag la skolan åt sidan, vilket jag väl till viss del kan ångra idag.

Har du funderat någonting över livet efter karriären?

– Självklart går tankarna dit ibland, men jag har inte riktigt landat i vad jag skulle vilja göra än. Framför allt tror jag att jag skulle vilja prova på nåt helt nytt. När jag en vacker dag slutar så kommer jag att ha många intensiva hockeyår bakom mig, och jag har idag svårt att se att det skulle bli en fortsättning som tränare eller ledare.

Efter SHL-debuten som 18-åring så har karriären fortsatt att rulla på i en hisnande fart för den 188 centimeter långe och 100 kilo tunge backen. Jonas spelat i flera av världens bästa ligor och är idag ansedd som en av landets absoluta bästa backar. På meritlistan finns tre år i AHL respektive KHL, 308 SHL-matcher för Frölunda och Modo (där han även var lagkapten 2014–15) och 66 A-landskamper.

– Det är självklart fantastiskt roligt att det har gått så pass bra och att man fått chansen att spela i bra klubbar och i flera olika länder. Nu när man har familj så är det givetvis även prioriterat att de ska ha det bra och trivas på den platsen där man bor. Som hockeyspelare är man ju van att flytta runt, men det är ju inte alltid lika lätt för fru och barn som rotat sig och skaffat kompisar.

Vad skulle du säga har varit höjdpunkten i din karriär hittills?

– Då måste jag nog säga att få debutera i landslaget samt att spela VM och OS. Det är ju något av en pojkdröm som går i uppfyllelse. Jag minns att när jag som liten satt framför TV:n och kollade när Tre Kronor spelade spelade så sa min pappa: ”Nån gång är det kanske du som står där när nationalsången spelas”. Och att det då en dag faktiskt skulle bli så känns ju nästan för bra för att vara sant.

Jonas berättar att hans föräldrar alltid funnit till hands och stöttat honom under hans karriär, men att han aldrig känt någon press hemifrån om att prestera. På samma sätt känner han inför sina egna barn.

Min uppfattning är att man idag gallrar alldeles för långt ned i åldrarna inom många sporter.

– Jag kommer att stötta min barn i allt. Oavsett om de vill dansa balett eller spela hockey. Det viktiga för mig är att de får ha roligt och hålla på med någonting som de brinner för. Min uppfattning är att man idag gallrar alldeles för långt ned i åldrarna inom många sporter. Sport ska framför allt vara roligt, bygga gemenskap och uppmuntra barn till att vilja röra på sig utan en massa krav på att prestera.

På fritiden umgås Jonas allra helst med familjen och mycket av tiden spenderas i olika lekparker runt om i Ängelholm. Han har även ett stort matintresse och går gärna ut och äter, men kreerar även en hel del egna rätter hemma i köket.

– När jag är ledig så får oftast barnen bestämma vad vi ska göra. Eftersom man trots allt är borta en hel del så tycker jag det är viktigt att prioritera familjen och göra saker tillsammans. Min fru är väldigt driftig och vi kompletterar varandra väldigt bra. Hela familjen trivs väldigt bra här i Ängelholm och det är härligt att ha havet och Mölle med Kullaberg så nära inpå.

Vilken lokal restaurang skulle du peka ut som din favorit?

– Helt klart Sikrot. Deras Biff Rydberg är helt fantastisk! Och sen ligger restaurangen väldigt vackert intill Rönne å. Sen gillar jag ju också att experimentera själv hemma i köket och testa nya recept. Min fru är inte alls lika road av att laga mat så vi har den dealen att jag lagar mat och hon diskar, avslutar Jonas.

Personligt

Namn: Jonas Ahnelöv

Ålder: 31 år

Bor: Ängelholm

Familj: Frun Sofia samt två barn

Position: Back

Tidigare klubbar: Flemingsbergs IK, Huddinge IK, Frölunda HC, Borås HC, San Antionio Rampage, MoDo Hockey, Avangard Omsk.

Publicerad 12 February 2019 11:48