Astrid Itzigehl jobabr i Helsingborg men bor i Nyhamnsläge.

Astrid Itzigehl jobabr i Helsingborg men bor i Nyhamnsläge. Foto: Adobe Stock samt Josefin Sjöqvist (ansiktsbild)

Prästens ovanliga uppladdning inför påsken – ska "plastfasta"

Planerar att helt undvika plast i sju veckors tid

HELSINGBORG/NYHAMNSLÄGE.

Astrid Itzigehl ska spendera fastetiden fram till påsk på ett lite annorlunda sätt. Hon ska helt skippa produkter omgärdade av plast.

Är det möjligt att under sju veckors tid helt undvika att inhandla produkter som är inslagna i eller innehåller plast?

Den frågan har snurrat i prästen Astrid Itzigehls huvud ett bra tag. Nu ska hon själv testa och se vad hon får för svar.

Och med omkring sju veckor kvar till påsk är hon i början av fasteperioden. Så uttrycket att "plastfasta" passar ju alldeles ypperligt i sammanhanget.

– Plast medför många problem. Jag tyckte att det kunde vara en bra idé att göra detta under den här fastan, och förhoppningsvis öka medvetenheten hos andra, säger hon.

Noll inköp av produkter med någon form av tillhörande plast fram till påsk, alltså.

Man kan gissa att hon lär stöta på ett eller annat hinder på sin fasteväg.

Hon är glad att hon känner till en butik i Helsingborg som säljer en hel del saker i lösvikt utan plast. Saker som pasta, tvättmedel, badrumsprodukter, kryddor med mera.

Jag vill helst äta ekologisk mat, så utbudet kommer bli mycket begränsat för mig

– Den affären kommer jag handla rätt mycket i, konstaterar prästen som även kommer att helt avstå från kött under fasteperioden.

– Jag vill helst äta ekologisk mat, så utbudet kommer bli mycket begränsat för mig. Det blir nog mest äpplen och rotfrukter...säger hon men förklarar i samma veva att det självklart inte är något fel med äpplen och rotfrukter.

– Men vi är ju lite bortskämda av det breda utbudet i våra mataffärer, konstaterar prästen som jobbar i Svensk kyrkan i Helsingborg och bor i Nyhamnsläge.

Vad kommer bli svårast?

– Det är nog om man går till affären hungrig för då vill man handla en massa saker som jag bestämt att jag inte ska köpa. Jag kanske kommer att bryta mot fastan nån gång.

Hur har folk reagerat på dina planer?

– Jag har fått mycket positiv respons, och hört från andra som också vill försöka att under fastan helt avstå från plast och tvinga sig att leta efter andra alternativ.

Publicerad 08 March 2019 11:53