Hanna Deák är ledamot i LUF:s distriksstyrelse och går på ProCivitas i Helsingborg.  Foto: Joel Winqvist
Hanna Deák är ledamot i LUF:s distriksstyrelse och går på ProCivitas i Helsingborg.  Foto: Joel Winqvist
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Hon bor i Strandbaden men är politiskt aktiv i Helsingborg

Vi tar tempen på ungdomsförbunden i Höganäs


STRANDBADEN. Hanna Deák bor i Strandbaden och är mycket aktiv inom sitt ungdomsförbund. Men inte i Höganäs, utan i Helsingborg.

Hon är långt ifrån ensam. Under årens lopp har en hel del unga höganäsare sökt sig till Helsingborg för att engagera sig i politiska ungdomsförbund, helt enkelt för att underlaget i Höganäs varit för svagt. Om detta skrev Lokaltidningen på nätet under gårdagen (artikeln hittar du efter denna texts slut.) Faktum är att om man ser till det faktiska engagemanget i Höganäs bland de politiska ungdomsförbunden, så är det endast Centerpartiet som nyss dragit igång en lokal förening som är aktiva. Under våren har såväl Moderata Ungdomsförbundet som Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU) lagt sina respektive Höganäsengagemang på is. Just nu i alla fall.

- Dessvärre är MUF i Höganäs nerlagt för tillfället just på grund av låg aktivitet, skriver Moderaternas politiska sekreterare Julia Persson i ett mejl till Lokaltidningen.

Liknande tongångar är det i SSU.

- Alla studerar på olika håll så därför beslöt vi för att lägga det på is just nu, berättar Didrik Ekholm, tidigare lokalordförande för SSU i Höganäs.

Andra partiers ungdomsförbund är engagerade i närliggande kommunen Helsingborg, men inte i Höganäs. En av dem är Liberalernas ungdomsförbund (LUF) som visserligen har hela nordvästra Skåne som sitt upptagningsområde. Det är i Helsingborg som Hanna Déak, som bor i Strandbaden i Höganäs kommun, engagerar sig som ledamot i LUF:s distriksstyrelse.

Nu är Hanna Deák ordförande för Liberala Ungdomsförbundets utrikespolitiska arbetsgrupp, och allra mest intresserad av utrikespolitik. Men hade LUF haft en lokalförening i Höganäs, hade hon gärna engagerat sig där, säger hon.

– Men det finns tyvärr inte så många medlemmar som bor i Höganäs. Hade vi haft en lokalavdelning i Höganäs hade jag gärna engagerat mig där. Jag och en annan tjej från Höganäs har faktiskt pratat om att starta upp en klubb i Höganäs, säger hon. 

Visserligen omfattas Höganäs av LUF Helsingborgs upptagningsområde, men evenemang sker ytterst sällan i Kullabygden.

Nu har hon bara en månad kvar av gymnasielivet; i juni tar hon på sig studentmössan och lämnar ProCivitas.

– Drömmen är att jobba internationellt inom politiken. Jag har besökt Bryssel och Europaparlamentet och blev jättetagen av den miljön, berättar hon. 

I det närmaste loppet vill Hanna Deák plugga nationalekonomi i England, och även bättra på franskan som kan vara nyttig att kunna inom politiken.

– Jag ser verkligen fram emot att resa och jobba, och göra ett avbrott i skoltiden, säger hon och ler.


Publicerad: 03. maj 2017 09:15
¨
Läs också:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Höganäs

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa