Insamling gav 509 mormorsrutor

Höganäsborna har sett till att Josefine Axelssons bronsskulptur har fått sitt skelett

Av
Susanne Gyllenlöf

HÖGANÄS. Det är i juletider människans givmildhet brukar ge sig till känna. Men att den skulle vara så stor hade inte konstnären Josefine Axelsson riktigt räknat med när hon gick ut och bad allmänheten om virkade bidrag till sin kommande skulptur.

- Jag har precis räknat dem, 509 stycken fick jag det till, vilket är helt fantastiskt, säger Josefine Axelsson medan hon plockar upp de virkade mormorsrutorna ur två välfyllda papperspåsar. Skänkta av höganäsborna för att ingå i den bronsskulptur som senare i år ska pryda hörnet av Storgatan och Köpmansgatan.

Aldrig kunnat själv

- De är otroligt fina, vissa riktiga konstverk. Jag skulle aldrig kunna virka så här själv. Fast det är inte därför hon uppmanade lokalbefolkningen att plocka fram sina garnskapartalanger.
- Offentlig konst ställs oftast bara ut och de boende får acceptera det. Jag ville istället att människorna som rör sig i omgivningen kring skulpturen skulle få vara en del i processen.
Bronsgjutningar är Josefine Axelssons genre men det är första gången hon utgår från virkade element. De ska figurera skelett i både en 170 centimeter hög portal och i dynor som ska pryda skulpturens utmejslade sittytor.

Mycket teknik bakom

- På loppisar ser man alla virkade dukar och överkast som slängs iväg för en femma, och ingen verkar vilja ha dem. Det fick mig att vilja göra något bestående av hantverket. Dessutom tilltalas jag av kontrasten i det mjuka och hemtrevliga mot bronsens tyngre och råare karaktär.
Närmast ska Josefine Axelsson para ihop bitarna till portalen, ett klurigt projekt.
- Eftersom bågen ska ha vara belyst inifrån handlar det om mycket teknik med att få fram den jämt. Så det blir att testa sig fram.

En del höganäsbor har skickat små hälsningar med sina skänkta mormorsrutor, andra har förklarat vad garnet egentligen var tänkt att användas till. Foto: Susanne Gyllenlöf

En del höganäsbor har skickat små hälsningar med sina skänkta mormorsrutor, andra har förklarat vad garnet egentligen var tänkt att användas till. Foto: Susanne Gyllenlöf

Publicerad 20 January 2009 15:16

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag