”Barn kan också vara rädda för vatten men de är nyfikna, vilket övervinner rädslan, hos vuxna är det svårare eftersom det ofta har en traumatisk upplevelse i bagaget”, säger simlärare Pernilla Ahlström. Foto: Susanne Gyllenlöf

”Barn kan också vara rädda för vatten men de är nyfikna, vilket övervinner rädslan, hos vuxna är det svårare eftersom det ofta har en traumatisk upplevelse i bagaget”, säger simlärare Pernilla Ahlström. Foto: Susanne Gyllenlöf

”Jag är förvånad hur många det är bara i Höganäs”

Pernilla Ahlström ska hålla simskola för vuxna

Av
Susanne Gyllenlöf

HÖGANÄS. Vuxna som inte kan simma är vanligt i Höganäs. Därför får de nu en egen simskola.
Under sportlovet hade Pernilla Ahlström en av landets högt uppsatta personer på besök. En kvinna som hon lärde simma.
– Hon har under hela sitt liv haft en enorm skräck för vatten. Och hon är inte ensam. Jag är förvånad hur många vuxna det är bara i Höganäs som upplever samma sak. Och därför inte kan simma. Jag ser ingen ände på det.
Pernilla Ahlström, är simlärare och den som kommer att hålla i simskolan för vuxna som startar i maj. Ett par stycken är redan anmälda.
– En ska ge sig på en klassiker men har så dålig teknik och bara sjunker när hon försöker simma. En annan är en ung mamma som får panik om hon får vatten över huvudet. Och det upplever jag ofta, föräldrar som kommer till babysim och är panikslagna för vatten.
Herrar över 55 år är de som leder drunkningsstatistiken. Och även om siffran sjönk förra året så har olycksdrunkningfallen blivit fler bland barn. Från fem om året under lång tid till åtta under 2009.
– Därför är det otroligt viktigt att deras föräldrar klarar av vatten. Så att de kan hantera sin kropp och handla om olyckan är framme, säger Pernilla Ahlström.
Simkursen utgår från att skaffa vattenvana till att bli simkunnig. Eftersom alla har olika rädslor i bagaget är den individanpassad. Men en sak har deltagarna ändå ofta gemensamt.
– Många gånger har det hänt något traumatisk i barndomen i samband med vatten som gör att de har en spärr. Men lyckas man bara övervinna den spärren så kan alla få vattenvana och lära sig att simma, det tar bara olika lång tid.

AKTUELLT

Simkursen för vuxna är kostnadsfri och sträcker sig över 10 tillfällen mellan den 10/5 och den 14/6. För mer information besök Pernilla Ahlströms hemsida www.braflyt.com eller ring henne på telefon 0708-342560.

Publicerad 28 April 2010 11:05