Hon har mage att visa sin dans

Suzan Ayvaz Karlsson har en glittrande hobby

HÖGANÄS. Visste du att Höganäs har en egen magdansdrottning? Suzan Ayvaz Karlsson har dansat sedan barnsben och tycker att det ska få skvalpa.
Trebarnsmamman Suzan Ayvaz Karlsson sitter i soffan i villan i Jonstorp. Inget skvallrar om hennes magstarka fritidssysselsättning förutom att det glittrar från en uppsättning kläder på matbordet.
– På dagen går jag till mitt jobb klädd i joggingbyxor och på helger och kvällar förvandlas jag med mycket makeup och färgskimrande kläder, säger magdansösen och skrattar.
Dansar på jobbet
Suzan Ayvaz Karlsson håller i kurser, bland annat i Höganäs. När hon inte gör det så arbetar hon med rökavvänjningsprodukter på en fabrik i Helsingborg. Men även där har hon nytta av sina kunskaper.
– Jag har ett stillasittande jobb så under mina och kollegernas mikropauser kan det bli lite skak, säger hon.
Kvinnligheten och de fina rörelserna med armar och händer var det som fascinerade henne som sexåring när hon under uppväxten i Turkiet för första gången såg magdansöser. Det är också så magdans ska vara i hennes tycke, det finns en fin gräns till att det blir för erotiskt, berättar Suzan Ayvaz Karlsson.
– Dansen ska inte vara porrig och vulgär utan mjuk och sensuell. Om man utövar floorwork så ska man kanske inte sitta och skumpa upp och ned och inte röra höfterna för mycket, istället ska det vara finare rörelser, säger hon.
I Turkiet var magdansen en naturlig del i vardagslivet. Vid bröllop anlitas dansöser för att ge tur till brudparet, Suzan Ayvaz Karlsson berättar att magdansen historiskt sett ansetts vara en befruktningsdans.
Kvinnliga rörelser
Tjejer som börjat med magdans faller ofta för vad Suzan Ayvaz Karlsson tycker är kvinnliga rörelser och de fina kläderna. Fördelen med magdans är att man stärker självförtroendet och motionen, enligt Suzan Ayvaz Karlsson.
– Man lär sig att acceptera sin kropp, i magdans så är det tillåtet att ha övervikt. Det ska få skvalpa. Och kvinnor i alla åldrar kan dansa, säger hon.
Ett tips för dem som vill börja med magdans är dock att inte äta allt för mycket före ett pass. När magen väl börjar rulla så är det inte så bra att ha en hamburgare i kistan. Det finns tjejer som kommer till träningen som precis innan har varit på Mcdonalds. Då svullnar det i magen och de får håll eller kramp, säger Suzan Ayvaz Karlsson.

Den tyngsta dräkten väger 3,5 kilo. ”Det är tungt när man ska dansa i den”. På dräkten finns mynt, ju fler man hade förr i tiden desto finare var det, berättar Suzan Ayvaz Karlsson. Foto: Martin Wingren

Den tyngsta dräkten väger 3,5 kilo. ”Det är tungt när man ska dansa i den”. På dräkten finns mynt, ju fler man hade förr i tiden desto finare var det, berättar Suzan Ayvaz Karlsson. Foto: Martin Wingren

Publicerad 11 October 2010 11:21

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag