Pärlan- här får kvinnor stöd i svåra stunder

Av
Frida Nilson

HÖGANÄS. Varje år drabbas 7000 kvinnor i Sverige av bröstcancer. Många överlever men för många är kampen lång. Bröstcancerföreningen Pärlan i Helsingborg är till för dem som inte vill kämpa ensamma.
I en källarlokal i Helsingborg har cancerdrabbade kvinnor hittat en fast punkt. När sjukvården känts för steril och familjen blivit för nedtyngd är föreningen Pärlan en fristad för många sjuka.
– Här kan man vara arg, bli ledsen och fråga var man kan köpa en bra peruk. Inga frågor eller samtalsämnen är tabu, säger Christina Nilsson som själv drabbades av bröstcancer för fem år sedan.

”Viktigt att prata om”
Christina Nilsson är snart femtio och diagnostiserades nyligen med kronisk cancer. När hon berättar lyser hon av kraft och menar att det är viktigt att inget, även detta, är tabu. Så att andra drabbade ska känna att det finns fler som befinner sig i samma situation.
– För mig är det viktigt att kvinnor i samma situation ska få veta att det går att leva ganska länge med konisk cancer. Därför är det viktigt för mig att vi pratar om det här, säger hon.
Stöd hjälper
För Christina Nilsson har Pärlan blivit ett stort stöd och hon menar att hennes positiva inställning med all säkerhet är ett resultat av människorna hon har runtomkring sig i föreningen.
– Det betyder mycket att andra förstår. Hemma kanske man kan prata om sin sjukdom till en viss gräns innan familjen tycker att man är tjatig och på sjukhuset blir det väldigt sterilt. Men hos Pärlan får man förståelse och det är jätteviktigt, säger hon.
Många genomgår smärtsamma cellbehandlingar vilka Christina Nilsson menar blir lättare när man har bekanta ansikten omkring sig.
– Vi känner ju varandra och man kan sitta och prata under tiden. Det betyder mycket, säger hon.
Vilken betydelse har ett stödsystem och positiv inställning när man är sjuk?
– All känslor är normala och då betyder ett stödsystem otroligt mycket. Jag tror att man lättare klarar av den här sjukdomen om man har stöd omkring sig.

Fotnot: Till föreningen Pärlan är alla välkomna. Vill man inte vara aktiv medlem kan man vara stödperson och skänka pengar. Hemsida: www.bcfparlan.se

Vad är cancer?

Cancer är samlingsnamnet på cirka 200 olika sjukdomar. De delas i sin tur in i en mängd undergrupper. De vanligaste cancerformerna i Sverige är: prostatacancer, bröstcancer, tjock- och ändtarmscancer, hudcancer och lungcancer. När cancer uppstår har en perfekt balans i celldelningen rubbats. En cancercell delar sig ohämmat och bildar till slut en klump, en tumör. Fakta: Cancerfonden

Publicerad 17 June 2011 11:00

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag