Annette Olofsson trivs med trädgårdsarbete och ser odlandet som ett klimatsmart nöje.

Annette Olofsson trivs med trädgårdsarbete och ser odlandet som ett klimatsmart nöje. "Det är något visst med att kunna skörda sina egna grönsaker", säger hon.

Hon ska leva grönt under ett år

”Det är ingen uppoffring för mig”

Av
Ida Asplund Ådahl.

KLIMATSMART. Annette Olofsson har aldrig känt sig som någon extremist vad gäller miljö. Men nu ska hon och hennes sambo leva klimatsmart under ett år.
– Tanken på att havet och korallreven kan försvinna på grund av att vi inte orkar anstränga får mig att vilja agera, säger hon.

Annette Olofsson har alltid gillat havet och dykning och det är delvis kärleken till vattnet som hon tror att hennes miljömedvetenhet bottnar i. Det är även delvis därför som hon alltid varit noga med källsortering.
– Jag har med mig det hemifrån. Men generellt tror jag inte att miljömedvetenheten är så stor i min generation, till skillnad från de som är unga i dag, säger 35-åriga Annette Olofsson som genom en artikel i tidningen direkt nappade på Energirådgivarnas satsning om att leva klimatsmart under ett år.
–Det kändes som ett ganska naturligt steg och något som jag var nyfiken på.

Vardagsfungerande förändringar

Projektet startade i februari och tillsammans med sin sambo Patrik och Energirådgivarna har hon satt upp fem mätbara punkter som ska förbättras under året vad gäller mat, transport och energi.
– Det var viktigt för oss att välja punkter som fungerar i vardagen, säger Annette Olofsson som med familjen bland annat ska sätta i snålspolande munstycken till kranarna i huset, köra bil sparsamt och minska matavfallet.
– Även fast det är ganska små förändringar tror jag att det kan förbättra både miljöpåverkan och den ekonomiska biten.
– Bara genom att stänga av stand by-läge på datorn och tillhörande utrustning har vi sett att man kan spara flera hundralappar om året, säger sambon Patrik.

”Smidigt så här långt”

Många av familjens fem förändringspunkter befinner sig än så länge i ett mätstadie för att kunna se förändringarna längre fram och som en del av det väger de matavfallet.
– Det kändes lite konstigt att väga soporna först, men nu känns det ganska naturligt även fast det nog inte är något vi kommer att fortsätta med efter projektets slut, säger Annette Olofsson som förklarar att det inte är särskilt betungande att med det nya, lite mer klimatsmarta livet.
– Jag tycker att det går smidigt så här långt. Handlandet tar bara lite längre tid eftersom det blir mycket läsning om varornas ursprung, säger Annette Olofsson och fortsätter;
– Vi försöker att köpa ekologiskt och närodlat, även fast det inte alltid är lätt att veta vad som är bäst miljömässigt, säger hon och förklarar att ?Klimatsmart vardag? så här långt har varit väldigt lärorikt.
– Förhoppningsvis får vi med barnen på det här också eftersom det är deras framtid det handlar om.

Det här ska familjen göra under året:

1. Sätta in snålspolande munstycken på kranarna för att minska vattenförbrukningen. 2. Se över kyl, frys och vattenberedare för att sänka elförbrukningen. 3. Köra sparsamt för att minska onödiga utsläpp. 4. Minska matavfallet. 5. Byta korta bilturer mot cykel. VAD TYCKER DU? Hur lever du klimatsmart? Tipsa läsarna genom att höra av dig till redaktionen redaktion.hoganas@lokaltidningen.se

Publicerad 19 June 2012 04:00