Han sätter färg på livet

Mats Andersson aktuell med flera utställningar

Av
Christin Andersson

MÅLNING. I Mats Anderssons utställningslokal och ateljé Studio MA i Smedstorp slår färgerna emot besökaren från alla väggar.
– Jag tycker mycket om färg och djup, säger konstnären själv.

Trots att den autodidakte konstnären Mats Andersson har målat i tio år vid här laget, tycker han ännu att det oerhört hedrande att folk vill ha hans konst.
– Det är lite surrealt. Jag blir stolt när folk vill hänga upp min konst på sina väggar, säger han. På dagarna arbetar han som miljöchef på ett transportföretag och på kvällarna målar han.
– Det är en skön kontrast mot jobbet och ett sätt att stressa av.

Vrider på musiken
Passionen för att skapa sin abstrakta färgstarka konst har bara ökat med åren.
– Det är skönt att vrida på musiken och bara måla. Det blir många sena kvällar i ateljén när barnen har lagt sig. Det är tur att jag inte tittar på tv, säger Mats och ler.
Hans medium är olja eller akryl och en blandteknik där han arbetar med ett eller båda materialen tillsammans med epoxiharts.
– När jag målar och använder epoxiharts i flera lager blir det ett helt annat djup. Det blir lätt att få fram fler dimensioner, säger han och fortsätter:
– Att hitta en egen stil har också varit ett mål. Men det tog många år innan jag hittade mitt sätt att måla och mitt uttryck.

Bygga nätverk
Med åren har Mats Andersson blivit allt mer aktuell både i Sverige och i världen. År 2009 ställde han ut i New York, han har nyligen ställt ut i Amsterdam och fram till 20 februari finns hans konst att beskåda på Hilton Park Lane i London. Nu är Mats också aktuell med en utställning på konserthuset i Helsingborg. Utställningen som öppnar i månadsskiftet varar till efter påsk.
– Allt handlar om att bygga ett nätverk. Det är ett hårt arbete som tar tid, och eftersom jag är självlärd tar det lite längre tid.
Han tar vara på alla möjligheter för att sprida sin konst.
– Man kan inte bara sitta hemma, utan man får försöka hitta ställen där konsten passar in.

Fotnot. Läs mer på www.matsanderssonart.com.

Publicerad 28 January 2013 04:00

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag