Nu har de sista äpplena plockats ner från träden på odlingen i Södåkra. Martin Engelbrekt får Centerpartiets årliga miljöpris. Foto: Joel Winqvist

Nu har de sista äpplena plockats ner från träden på odlingen i Södåkra. Martin Engelbrekt får Centerpartiets årliga miljöpris. Foto: Joel Winqvist

Vill låta nya generationer ta del av äppelskörden

ODLING. Sedan han tog över sin fars äppelodling för snart 30 år sedan har han upplevt både med- och motgångar. Nu prisas Martin Engelbrekt för sina gärningar som lokal producent samtidigt som han är på väg att introducera sina äpplen för nya generationer Kullabor.

Samtidigt som regndropparna faller med allt intensivare frekvens, går han med lugna steg runt i gångarna och inspekterar äppelträden som på ett sätt blivit mer och mer färglösa den senaste tiden. Visserligen har årstidsskiftet skänkt löven en mer färgstark, konstrastrik nyans men eftersom de äpplen som tidigare smyckat träden nu plockats ner, saknas den tydliga röda ingrediensen bland bladen.
Det är snart 30 år sedan Martin Engelbrekt tog över sin fars äppelodling på markerna vid Södåkra strax nordväst om Jonstorp.

Turbulenta år

Under åren har han upplevt både med- och motgångar. Han minns perioden då importstoppet försvann, en tuff tid.
– Det har varit några turbulenta år. Det är odling med höga insatser, säger han. Men verksamheten har ökat med åren, och närodlat har de senaste åren varit i ropet. Samtidigt som han ser efterfrågan på det lokala och dessutom nyttiga i dagens samhälle, följer han en genuin tanke som fanns redan på hans fars tid.
– Far började med fruktodling, han hade en grundodlad tanke att man skulle äta frukt. Det här ligger ju i tiden nu, menar han.

Martin Engelbrekt har plockat årets sista skörd och förvarar dem i ett stort kylrum. Foto: Joel Winqvist

Martin Engelbrekt har plockat årets sista skörd och förvarar dem i ett stort kylrum. Foto: Joel Winqvist

Blommor och diplom

För ett par kvarts timmar sedan har hans verksamhet uppmärksammats. Han fick ta emot blommor och diplom då Ulf Molin i kommunstyrelsen delade ut Centerpartiets årliga miljöpris. Ett pris som kändes lite särskilt i det molinska hjärtat, då kommunalrådet själv växt upp i trakterna.
– Det ska vara en hållbar utveckling, och detta är i den riktningen. Vi har fått se en fantastisk utveckling och som representant för Centerpartiet är detta extra roligt, menar Ulf Molin.

Kommunalrådet Ulf Molin (C) överlämnade diplom till Martin Engelbrekt, som får Centerpartiets miljöpris i år. Foto: Joel Winqvist

Kommunalrådet Ulf Molin (C) överlämnade diplom till Martin Engelbrekt, som får Centerpartiets miljöpris i år. Foto: Joel Winqvist

”Är på rätt väg”

Martin Engelbrekt gläds åt utnämningen.
– Det är väldigt roligt att bli uppmärksammad. Jag ser det som ett erkännande att vi är på rätt väg med verksamheten. Och att bygden uppskattar det, säger han.
I framtiden kan ännu fler få ta del av hans äppelskörd. Inför den kommande kommunala upphandlingen har han diskuterat med kommunen att börja leverera äpplen till förskolor.
– Vi har diskuterat det länge, att köpa direkt i egna kommunen i stället för att importera äpplen från Sydamerika, säger Ulf Molin och tillägger att det lär bli aktuellt inför nästa upphandling, som sker redan från nästa år.
– Tänk att förskolebarnen kan få äta äpplen från Söd-åkra. Det är värt att premiera, säger Molin om den nyutnämnda pristagaren.
– Det är viktigt att lära svenska barn att äta svenska äpplen. Det ligger i vårt intresse. Det skapar även arbetstillfällen i det lokala området, menar Martin Engelbrekt.

Sönerna hyr in sig

Men det är inte enbart den allra yngsta generationen som lär får ta del av hans äpplen. I år har hans ena son börjat hyra in sig, och nästa år kommer en annan av hans söner att göra detsamma.
– Jag ser en möjlighet att pågarna kan försörja sig. Jag hoppas att det blir roligare än att gå hos farsan och jobba, ler han.

Publicerad 06 November 2013 12:00