Invånarna i kommunen uppmanades att koka sitt dricksvatten i höstas. Foto: Joel Winqvist

Invånarna i kommunen uppmanades att koka sitt dricksvatten i höstas. Foto: Joel Winqvist

VA-chef varnar för falska kontrollanter

OBEHÖRIGHET. I sviterna av larmet om tarmbakterierna i höstas har kommunen fått information om att falska vattenkontrollanter besökt hem i Höganäs.

I början på november i fjol upptäcktes misstänkta tarmbakterier i dricksvattnet i Höganäs, varpå invånarna uppmanades att koka dricksvattnet tills problemet åtgärdats.
I sviterna av larmet har det uppdagats att hushåll i kommunen, och i andra kommuner i Skåne, fått besök av personer som utgett sig för att komma från kommunen för att kontrollera vattnet. Personerna visade sig dock inte alls komma från kommunen.

”Skulle aldrig hända”

VA-chefen Fredrik Arthursson vill nu uppmana invånare som är osäkra vid besök att begära legitimation.
– Vi kommer aldrig oaviserat, det skulle aldrig hända. När vi kommer dit så vet folk om det, säger Fredrik Arthursson som menar att om kommunens vattenkontrollanter mot förmodan skulle ringa på för ett spontant besök så är det för att de är i området, och i nästan samtliga fall avlägger de besök för att ett hushåll har begärt det.

”Väldigt olustigt”

– Vi kommer nästan bara ut om det finns något klagomål på vattnet, säger han.
Hur ser du på situationen?
– Det är väldigt olustigt att personer utger sig för att komma från kommunen. Vi är alltid klädda i kommunens kläder och vi har bilar med klistermärken på.
Hur ska man tänka vid en påringning?
– Man ska stänga dörren och ringa polisen. Man ska inte släppa in någon okänd hemma, man får ringa och anmäla sig först, menar han.

Publicerad 12 February 2014 12:00