Pernilla Ahlström med en del av den omkring 600 par stora glasögonsamlingen innan de lämnades över till organisationen Vision for all. Foto: Joel Winqvist

Pernilla Ahlström med en del av den omkring 600 par stora glasögonsamlingen innan de lämnades över till organisationen Vision for all. Foto: Joel Winqvist

Med blick för insamling

VÄLGÖRENHET. För många fattiga människor med synsvårigheter runt om i världen vore det en dröm att få ett par glasögon men bristande resurser sätter ofta stopp för det. Höganäsbon Pernilla Ahlström är en del i ett projekt som ska förverkliga en del av de utsattas drömmar.

Ett hundratal glasögon ligger utspridda på bordet. Smala, avlånga, med tjockt glas och tunt, bågar i alla möjliga färger och kombinationer. Pernilla Ahlström hittar ett par favoriter och betraktar dem. På några månader har hon samlat in nästan 600 par.
Idén fick hon efter att ha hört talas om den ideella organisationen Vision for all, som samlar in bra begagnade glasögon i landet för att sedan dela ut dem till behövande i världen. Pernilla tänkte att det här borde göras även i Höganäs.

Budskapet gick fram

Hon frågade i fall organisationen skulle kunna hålla en föreläsning i Höganäs, vilket hon fick tummen upp för. Genom sin verksamhet Bra flyt, där hon har byggt upp en hel del kontakter, spred hon budskapet med den uppmuntrande uppmaningen att lämna in glasögon som inte längre användes. Och budskapet verkar ha gått fram.
– Det blir många bäckar små. I måndags kom det till exempel in en person med 25 nya par, säger Pernilla Ahlström som menar att glasögonen kommer de som verkligen behöver dem väl till pass.
– De hamnar inte i en bananlåda i ett förråd som det brukar göra, utan det kommer hela vägen fram. Det här är verkligen kvalitetssäkrat, menar hon.
Hade du kunnat tänka dig att samla in 600 par?
– Jag hade nog tänkt att 500 par måste jag få in. Människor är nog glada när de känner att de kommer till nytta. Alla är delaktiga, menar Pernilla.
Vad triggar dig?
– Att få se hur många glasögon som kommer in, det är roligt att räkna. Det slutar med att jag sitter på golvet och tittar på glasögonen. Det är egentligen en förmögenhet jag har här hemma. Jag gillar när man på ett enkelt sätt kan hjälpa människor, menar hon.
Intervjun med Pernilla gjordes i mitten på förra veckan. Nu har glasögonen hämtats av Vision for all, som lördagen den 1 mars höll en föreläsning på Café Amanda.

Resa under våren

Där berättade representanter för organisationen om tidigare resor och visade bilder från fattiga områden i världen där de har delat ut insamlade glasögon.
Glasögonen som Pernilla har samlat in kommer bland annat att delas ut till människor i Etiopien och Peru under våren.

Projektet

...har gått ?under namnet ”Vision for all i Höganäs” och genomfördes lördagen den 1 mars. Dessförinnan samlades uppemot 600 par glasögon in. Föredraget ?är ett samarbete mellan Vision for all, Bra flyt, Lions, Bengtssons Optik och Höganäs kommun.

Publicerad 04 March 2014 11:16