Han har höga tankar om hamnens framtid

HAMNEN. För kritiker är han synonym med privatisering av en av de mest attraktiva områdena i Höganäs. För andra är han en av nycklarna till en ljus framtid. Möt den omstridde företagaren Peter Wittander i en exklusiv intervju.

Peter Wittander sträcker handen i luften i riktning mot ett buskage ett tjugotal meter bort. Handen sveper över det område som hans bolag Högkvarteret vill bygga hotell och bostäder på. Området omfattar den yta mellan de båda buskagen, när han ibland pratat med folk har det inte alltid uppfattats vilket område som man har pratat om. Vad som ska ske med båtarna har också varit uppe på tapeten, och missförståtts av somliga, menar han.
– Det är ett krav från vår sida att kommunen löser båtfrågan, säger Peter Wittander och menar att en hamn är en hamn, och att Högkvarteret inte kommer att satsa på bygge av hotell- och bostäder i fall det inte ordnas med en ordentlig båtuppställningsplats. Men han litar på det kommunen hittills har sagt, att en båtuppställningsplats längre fram i hamnen kommer att ordnas, i fall det blir ja till ett bygge i hamnen.
Nu på söndag ska det folkomröstas i den antagligen hetaste frågan som har diskuterats i Höganäs de senaste åren.
En halvtimme tidigare satt Peter Wittander uppe i ett konferensrum i restaurang Bryggans lokaler och delade med sig av sina tankar inför folkomröstningen på söndag.
– Jag tycker att det är en rimlig process att följa. Det är den faktiska demokratiska processen. Allt börjar med en vision, att man vill få i gång en levande hamn, säger han. Levande är ett ord som visar sig återkomma under intervjuns gång.

Peter Wittander. Foto: Joel Winqvist

Peter Wittander. Foto: Joel Winqvist

"En levande hamn"

Om du inbillar dig att du står med vattnet i ryggen och ser det färdiga bygget framför dig. Vad ser du?
– Jag ser en levande hamn. Det kommer gäster från utlandet, de parkerar och checkar in för en weekend. Vi har gym- och en spadel och grönområden att nyttja. Gäster kan gå ner och bada i kallbadhusen. Vänder jag huvudet lite så ser jag boende som tittar ut från sina balkonger. Nummer ett är att få till en levande hamn, lite puls. Ska Höganäs överleva som liten ort så måste vi få in mer turism, säger Peter Wittande som betonar att det måste finnas en marknad och ekonomi för att kunna göra en sån här typ av satsning.
Kritiker undrar varför ni inte kan tänka er att bygga något som gynnar alla i hamnen, de anser att ni istället gynnar de som har råd att köpa bostadsrätter. Hur tänker du kring det?
– Det kommer inte att vara bostadsrätter som kommer att vara så fruktansvärt dyra, det är klart att högst upp med den utsikten kommer de inte att vara så billiga. Men det kommer att vara tvåor i en prisklass som gemene man ska kunna köpa, anser han.
Och vilken prisklass skulle det i så fall vara som "gemene man" skulle ha råd med?
– Det tänker jag inte uttala mig om men ingen är lycklig om det står tomma lägenheter.
Vissa politiker har ansett det vara ytterst tveksamt i fall en kommun får ge ett privat företag option på att köpa en mark som i det här fallet, utan upphandling. Hur kommenterar du det?
– Optionen löpte ju ut, eller rättare sagt, vi utnyttjade den inte. Jag tycker att det som hände sen, att lämna in ett förslag under den formen, var helt okej för mig. Det blev mer smakfullt med en tävling, säger Peter Wittander och hänvisar till den markanvisningstävling som sedan följde efter att Peter Wittanders fastighetsbolag  Högkvarteret dragit sig ur optionsavtalet med kommunen efter kritik. I följande markanvisningstävling var Högvarteret sedan det enda företag som lämnade in ett förslag i tid.
Du säger att det blev "mer smakfullt" med en markanvisningstävling. Men samtidigt hade ditt företag en klar fördel av att få option på marken?
– Fast ibland blir det fel. Ska vi satsa så mycket pengar för marken är det bra att komma överens (med kommunen) om marken. Nu föll det sig så att det blev folkomröstning i stället och optionsavtalet löpte ut, säger Wittander som säger sig vara nöjd med hur den processen gått till.
Vad säger du till de som påstår att optionsavtalet som skrevs skulle ha något att göra med att du och Péter Kovács (kommunalrådet) skulle vara vänner privat?
– För det första så är det inte så. Han är ett år yngre än mig och han har växt upp här i hela sitt liv. Jag är också uppvuxen här och vi har följts åt i grundskolan. Så i en liten kommun känner man till nästan alla som är ett eller två år yngre. Men vi umgås inte privat. Han är politiker och jag är företagare. Det är något som folk skyller på.
Kan du förstå att misstankarna väcks?
– Det är klart att jag kan förstå. Men folk vill väl försöka hitta anledningar. Jag tycker bara att det är ledsamt. Så får det inte gå till i en demokratisk process, säger han.
Han nämner att de första kontakterna han hade med kommunen om  ett potentiellt hotell- och bostadsbygge var med den förre kommunchefen Per Selldén för flera år sedan.
– Vi ska ha en levande hamn, fastslår han.

Publicerad 21 May 2014 12:00

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag