Stefan Edefell är ordförande i Wikens Båtselskap. Foto: Joel Winqvist

Stefan Edefell är ordförande i Wikens Båtselskap. Foto: Joel Winqvist

En förening med vind i seglen

SEGLING/VIKEN. Satsningen på att bredda verksamheten har gett Wikens Båtselskap ett stipendium, och vind i seglen.

Stefan Edefell är solbränd där han står vid en av föreningens C55:or i småbåtshamnen i Viken. Han är märkbart nöjd med verksamheten som Wikens Båtselskap bedriver, under sitt andra år som ordförande i föreningen har han nyligen fått ta emot ett stipendium från Sparbanksstiftelsen Skåne på 30 000 kronor. Klubbens satsning på temat ”segling för alla” premieras.
Wikens Båtselskap har gjort en tydlig satsning på ungdomar.

Bredda verksamheten

– Det är en utmaning att behålla ungdomarna, att motivera dem. Vi har för sökt hitta nya vägar att attrahera dem, säger Stefan Edefell och nämner att man satsar på bredden och utbilda dem som vill till instruktörer. Stefan Edefell menar att det finns många kitesurfande ungdomar i Viken och öppnar för nya former av samarbete med dem. Sexåringar erbjuds att åka med i optimistjollar på havet.
– Sen från åtta års ålder får de själva segla optimistjolle, menar han. Men det är inte bara de unga som det ska satsas på.
– Nästa målgrupp är pensionärer som vill lära sig. Vi har tre stycken C55:or, en båttyp som går att använda för alla, säger han.
I vintras tog föreningen ett beslut att kunna erbjuda ungdomar med någon form av funktionshinder möjlighet att få komma in i klubben och testa på segling.
Under året har föreningen seglarskola under veckorna 26 till 29, kappseglings- och kölbåtstävlingar kommer att anordnas. Stipendiepengarna kommer bland annat att gå till att fortsätta breda verksamheten och att hyra in en coach till en kickoff för seglarskolans instruktörer, en coach som kan gå ”mer på djupet med instruktioner” som Stefan Edefell säger.

Hamntävling i sommar

– Jag är full av tilltro. Vi har alla möjligheter att växa, vi är tacksamma för bidraget vi får, säger Stefan Edefell som öppnar för att anordna en tävling i sommar som ska ske inne i hamnen, så att åskådare ska kunna följa seglingarna på lite närmare håll.
– För många undrar nog vad vi håller på med, ler han.

Publicerad 03 June 2014 07:00