Johanna Salama. Foto: Joel Winqvist

Johanna Salama. Foto: Joel Winqvist

Hennes kall är att hjälpa andra

Johanna Salamas hjärta bultar extra för de utsatta

JONSTORP/HELSINGBORG. Johanna Salama började tidigt fundera på varför vissa människor klarar sig bättre än andra.
– Jag ville hjälpa folk. Men jag ville göra det utifrån hur jag är som person, säger Johanna, som är uppvuxen i Jonstorp.

Projektet med Skånes fria zoner som ska introduceras i Johanna Salamas födelsekommun Höganäs genom hennes ideella förening FreeZone, kan ni läsa om i artikeln intill med rubriken "Nytt forum ska hjälpa tjejer". För Johanna var det givet att bli jurist när hon var yngre. Utgångspunkten var att hon ville hjälpa folk.
– Jag har alltid haft fokus på varför vissa klarar sig bättre än andra, säger Johanna som växte upp i Jonstorp och bodde där tills tonåren tog slut.
Inspiration hämtar hon från alla ”fantastiska, utvecklande och magiska sammanhang” hon befinner sig i med yttre och inre resor, retreats och kurser som hon beskriver det.
En rent fysisk resa som sticker ut lite mer än de andra hon har gjort var den till Thailand. Trots att hon tidigare velat studera juridik hade hon istället valt socionomprogrammet och hon gjorde resan till Thailand för att skriva en uppsats om gatubarnen där. Hon studerade vilka olika strategier barnen använde sig av för att överleva, och hon imponerades över den kapacitet de uppvisade, inte bara att överleva utan också att leva, trots mycket svåra omständigheter.
Hennes stora engagemang och drivkraft för att arbeta med personers styrkor och resurser tog ordentlig fart där och då.
– Jag kände att det var mitt kall att hjälpa till att förändra folks liv, säger hon.
Sedan hon blev utbildad socionom har hon arbetat med sociala frågor inom flera olika verksamheter.

Ett av flera projekt hon startat upp är United Sisters, som drogs igång 2007. Verksamheten syftar till att stärka unga tjejer och Johanna har därefter drivit det fram till 2012. Ifjol blev hon utsedd till en av Reach for Changes sociala entreprenörer och startade därmed verksamheten FreeZone.
Johanna Salama har kommit i kontakt med många unga de senaste åren, en hel del har det tufft.
– Många är stressade över hur de förväntas vara. Det handlar om att vara bäst i dag, inte bara om att klara sig. Många har svårt att sova om nätterna och har psykosomatiska besvär på grund av detta, berättar Johanna som samtidigt hänvisar till en undersökning gjord för ett tag sedan där ungefär varannan gymnasietjej uppgav att de inte tycker om sig själva.
Hennes kamp för att fler ska må bättre fortsätter.
– För mig handlar det om att stärka och förändra. Vi måste fånga upp fler ungdomar.

Personligt

Namn: Johanna Salama
Ålder: 39
Bor: Ödåkra, strax utanför Helsingborg
Jobb: Verksamhetschef på FreeZone
Familj: Två barn, Noah, 6 år och Maya, 3 år samt maken Hamed
Drömmer hon om: "Att våra barn ska få en bättre värld att växa upp i än vad vi har nu."
Dit vill hon resa: "Jag har rest så mycket. Nu är jag mest sugen att åka på resor för min personliga utveckling, som en dykarresa. Men det är klart att jag har inte varit på så många ställen i Afrika."

Publicerad 03 November 2014 12:45