Vill slippa bli ”diskriminerade”

Men låg chans för ja till gårdsförsäljning tror lokala vinodlare

KULLABYGDEN/NÄRINGSLIV. Kommunen hoppas att det nya försöket att bli pilotkommun för gårdsförsäljning av vin ska bära frukt. Lokala vinproducenter ger tummen upp för försöken men tror inte att sannolikheten är särskilt hög för att det går igenom.


Ärendet låg på näringslivsutskottets bord för ett tag sedan. För tredje gången ska Höganäs försöka bli pilotkommun för gårdsförsäljning av vin.
– Vi har hyfsat många vingårdar här jämfört med vad andra kommuner har. Och det här skulle kunna bli en ny gren av besöksnäringen, säger kommunens näringslivschef Åsa Lundqvist Peyron som tror att försöket har potential.
– Vi vill testa det här och jag tycker att det har förutsättningar, säger hon och pekar på att det skulle göra mycket för besöksnäringen.

Det är på riksplanet frågan ska beslutas om, och frågan är hur stora chanserna att införa gårdsförsäljning egentligen är. Alliansen som satt i regering till och med höstens val 2014 visade svalt intresse och nuvarande folkhälsominister Gabriel Wikström (S) verkar enligt tidigare uttalanden i princip ha stängt dörren för gårdsförsäljning eftersom han menar att det skulle vara ett stort hot mot Systembolagets ensamrätt för försäljning av alkohol.
Men Åsa Lundqvist Peyron säger sig ändå vara rätt så hoppfull om att till slut ändå få ett ja.
– Jag tycker inte att frågan har blivit helt behandlad ännu. Och hos oss har vi en enad front. Näringslivsutskottet består ju av olika politiska färger, men där är vi eniga om att vi ska testa. Ihop med ansökan ska vi även snickra ihop en inbjudan och än en gång bjuda in rikspolitiker för att se vilka förutsättningar som finns. Vi ska försöka lobba ännu mer, det är det bästa sättet, menar hon.
Men med tanke på det svala intresse som rikspolitikerna verkar visa, vad talkar egentligen för att det skulle bli ett ja?
– Kanske att tiden är mogen. I takt med att tiden går, så kan vissa frågor bli lite mindre känsliga. Kanske har tidens gång en positiv inverkan, tror Åsa Lundqvist Peyron som säger att ärendet ska upp i fullmäktige framöver.

De lokala vinproducenter som Lokaltidningen har pratat med är klart positiva till kommunens försök.
Ett ja till gårdsförsäljning skulle betyda enormt mycket, menar Carl-Magnus Hedin som tillsammans med sin fru Marie-Louise Hedin driver Villa Mathilda i Arild.
– Vi har varje sommar massor av svenska och utländska gäster som vill titta på vingården och därefter köpa med sig en eller ett par flaskor. Gårdsförsäljning skulle innebära att bygden fick ännu mer turistintäkter och vi skulle överväga att expandera och därmed behöva anställa personal, förklarar de.
Men med tanke på den förra regeringens hållning samt den nye folkhälsoministern Gabriel Wikströms uttalanden beskriver de det nuvarande läget som ”helt hopplöst”.
– Vi har nog inte så stora förhoppningar med tanke på de uttalanden som den nye folkhälsoministern Gabriel Wikström har gjort, menar de.
– Vi känner oss faktiskt diskriminerade som yrkesgrupp. I inget annat yrke finns det förbud mot att sälja det man tillverkar, menar Carl-Magnus Hedin.

Även Jonas Ivarsson på Arilds vingård tycker att det är bra att kommunen håller frågan levande. Men i år producerar gården inte riktigt den volym som skulle krävas för att kunna bedriva gårdsförsäljning, förklarar han.
– Och det absolut viktigaste för oss är att göra bra vin så att kunderna hittar hit, säger Jonas Ivarsson.

Publicerad 03 March 2015 14:00

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag