Strandbadens byaförening ?har arbetat febrilt för att få fiber till orten. Och nästa år börjar det grävas. Från vänster Tommy Månsson, Berto Lindbom, Ragnar Falck och Carl Hellberg. ?Foto:?Martin Wingren

Strandbadens byaförening ?har arbetat febrilt för att få fiber till orten. Och nästa år börjar det grävas. Från vänster Tommy Månsson, Berto Lindbom, Ragnar Falck och Carl Hellberg. ?Foto:?Martin Wingren

Strandbadenbor gläds åt snabbare internet

HÖGANÄS. ?Lika viktigt som annan infrastruktur såsom väg och vattenledningar. Så ser Strandbadens byaförening på fiber, som nu kommer till orten.
– Fiber betyder mycket för området. Här finns många som jobbar hemifrån, många egenföretagare, säger Berto Lindbom som tillsammans med Vågge Svensson varit fiberambassadör och bland annat gått runt till grannarna och informerat om fiber och fått dem att göra intresseanmälan.
– Sedan finns det inte så många alternativ. Det finns mobilt bredband eller den gamla koppartråden. Men det mobila är inte så säkert och har inte så hög hastighet. Och koppartråden har blivit gammal och underhålls inte, säger Tommy Månsson som sitter i byaföreningens styrelse.

Många intresserade
I Strandbaden finns det cirka 450 hushåll. I södra delen är det 68 procent som anmält intresse för fiberanslutning, i norra delen 57 procent. Även ett antal hushåll i Nyhamnsläge kommer att kunna dra nytta av fibern.
– Det fysiska mötet med människor har varit avgörande för att vi skulle få det digitala, fibern. Många anmälde sig under vår skördefest, säger ordförande i byaföreningen Carl Hellberg.
Ragnar Falck är egenföretagare och en av dem som kommer att ha nytta av snabbare internet.
– Jag sitter vid datorn hela dagen och ibland tar det bara för lång tid och ibland står det still. Med fiber får jag mer gjort, säger han.

Dyrare senare
I mars är ett stormöte med invånare och Höganäs Energi inplanerat för att grävningarna sedan ska kunna komma igång under våren. Ännu finns det möjlighet att göra intresseanmälan för att ansluta sitt hus till fibernätet.
– En sak att framhålla är att det blir högre kostnad för dem som vill ansluta sig i efterhand, säger Berto Lindbom.

null

Publicerad 05 November 2015 12:13