Rädda barnen tar krafttag för att hjälpa fler

Nya lokaler ger nya möjligheter

HÖGANÄS.

För första gången sedan Rädda barnen drog igång sin lokalverksamhet i Höganäs för 75 år sedan har man tillgång till egna lokaler. Nu steppar man upp takten i verksamheten.

Invigningen av lokalerna på Storgatan 64, mitt i Höganäs, skedde för bara någon vecka sedan och föreningen har redan smygstartat med aktiviteter i fastigheten.

– Tidigare har vi hållit till mycket på äldreboenden för vi har inte bedrivit den typen av aktiviteter att vi har behövt egna lokaler, säger lokalordförande Anneli Hennigor och pekar på att föreningen bland annat stöttat med läxhjälp, besökt sommarläger och gjort insatser på asylboenden och HVB-hem. För att nämna några exempel.

Men det finns betydligt mer att göra och nu tas krafttag för att hjälpa och stötta fler barn och unga. I och med de nya lokalerna kommer lokalföreningen att kunna satsa på gruppverksamhet för tjejer, killar och föräldrar. Det kommer också att bli blandade kill/tjej-grupper och även specifika grupper för nyanlända föräldrar.

– Vi kommer bland annat att lyfta vad som är normen i Sverige. Vad är okej och inte okej. Det kommer vi att prata en del kring. Vi vill att kulturerna möts. Vi vill skapa mångfald istället för att det blir vi och dem, säger Anneli Hennigor som även berättar att det planeras för läxhjälp i lokalerna på Storgatan.

I januari drar man igång rastvänsprojektet för att öka tryggheten på skolgårdar. Tornlyckeskolan är först ut. Foto: Joel Winqvist

I januari drar man igång rastvänsprojektet för att öka tryggheten på skolgårdar. Tornlyckeskolan är först ut. Foto: Joel Winqvist

Lokalföreningen söker också samarbeten med Höganäs kommun. Ett sätt kan vara att samarbeta kring att hjälpa ensamkommande barn och ungdomar med jobbiga erfarenheter i bagaget att i slutändan må bättre, och att få stöttning av trygga vuxna, förklarar Annelie Hennigor.

Ett ungdomsförbund inom Rädda barnen Höganäs är också på gång att starta upp.

– Det finns underlag för att starta en styrelse, menar hon.

– Tanken är att samla unga krafter och hitta en gemensam handling. Att de själva ska fundera på vad de vill förändra, säger Anneli Hennigor som har varit lokal ordförande i ett års tid.

Vi vill skapa mångfald istället för att det blir vi och dem

Tillsammans med Svenska kyrkan och Frälsningsarmén ska man också med start i januari dra igång ett så kallat rastvänsprojekt. Det handlar i korthet om att öka vuxennärvaron på skolgårdarna.

– Alla skolor i landet har problem, säger ordföranden och berättar att miljön ibland kan upplevas som lite stökig.

– Vi har en del volontärer som har anmält intresse och som ska gå en utbildning, säger hon och tillägger att man gärna ser att fler frivilliga anmäler sig till projektet som ska börja på Tornlyckeskolan.

Överlag kommer Rädda barnen att bli mer aktivit och synligt i kommunen, berättar lokalordföranden.

– Om vi på Rädda barnen blir mer synliga blir det lättare för de unga att komma in hit och prata.

Fotnot: I samband med julskyltningen och första advent söndagen den 3 december kommer Rädda barnen Höganäs ha öppet hus på Storgatan 64 mellan klockan 14 och 18. Då firas också lokalföreningens 75-årsjubileum.

Publicerad 28 November 2017 12:34

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag