Världsunik satsning på förnyelsebar energigas i Höganäs

Första anläggningen i sitt slag i världen ska byggas på orten

HÖGANÄS. En världsunik satsning på förnyelsebar energigas görs nu i Höganäs. Förhoppning är att mindka koldioxidutsläppen på orten – rejält.

Länge har branschen letat efter förnyelsebara alternativ till fossila bränslen. För de lösningar man har sett hittills i dag som fungerar är fossila, som kol, olja och naturgas. Men nu är en annan typ av lösning i sikte.

I ett projekt som kallas Probiostål har industrin och akademin gått samman för att undersöka möjligheterna att producera förnyelsebar energi, med hjälp av företaget Cortus Energy.

Resultatet är det spadtag som togs under tisdagen. Ny börjar bygget av Sveriges och världens första anläggning för förnyelsebar energigas och grönt koks i Höganäs. Anläggningen ska tas i drift under första halvåret nästa år och kommer att testas i Höganäs produktion.

Här tas spadtaget.

Här tas spadtaget.

Målet är att omvandla biomassa till förnyelsebar energi, som kan användas i järn- och stålindustrin. För Höganäs kan koldioxidutsläppen sjunka med cirka 10 000 ton per år.

– För Höganäs är det en del av vår långsiktiga strategi att ställa om från fossila bränslen till förnyelsebar energi. För att lyckas måste vi engagera oss, satsa resurser och ta ledningen i att utforska nya möjligheter, säger Nicklas Lång, hållbarhetsdirektör på Höganäs AB, i ett pressmeddelande.

Publicerad 28 November 2017 15:05

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag