Klart: Bistro i Jonstorps gamla brandstation

Orangeriet tar över och breddar utbudet på orten

JONSTORP. Nu står det klart att det blir lokala krafter som tar över Jonstorps brandstation. Till våren ska en bistro öppna i lokalerna.

Den gamla brandstationen har stått oanvänd sedan brandvärnet lade ner och kommunen har försökt få till en försäljning. Och nu är det klart. Bröderna Jonas och Mike Nyberg som ihop med sina respektive driver Orangeriet längs med E6:an, ska öppna en bistro i lokalerna till våren.

– Det ska bli jätteroligt att sätta tänderna i ett nytt projekt, säger Jonas Nyberg.

När det stod klart att kommunen ville sälja fastigheten och gärna såg någon form av bistroverksamhet där, anmälde dem intresse, berättar Jonas Nyberg. I slutändan stod det mellan bolaget bakom Orangeriet och ett annat företag.

– Vi var två stycken som fick presentera våra koncept under 15 minuter. Tydligen gillade de vårt koncept, säger han.

Nu är köpekontraktet i hamn.

Det sker ett generationsskifte i Jonstorp och byn växer så det knakar

Hur ser då planerna ut? En slags förlängning av Orangeriets verksamhet, fast i miniformat, skulle man kunna säga.

– Vi tänker oss en liten bistro med kafémöjlighet. Vi kommer att bygga mycket kring avhämtning, säger han och berättar att Orangeriets fokus på långkok och grytor ofta baserade på närodlade råvaror kommer gälla även i Jonstorp.

– Det som människor ofta inte har tid för eller möjlighet att göra själva, säger han och berättar att det planeras för 25 sittplatser inomhus men även en liten uteservering.

– Man ska kunna komma in och ta sig en öl också om man vill det, menar han.

De båda bröderna bor själva i Jonstorp, och menar att byn behöver ett nytillskott.

– Det sker ett generationskifte i Jonstorp och byn växer så det knakar.

Han tänker sig satsningen i två etapper; den första ska öppna redan i vår. Då kommer man inte att ha full produktionskapacitet utan den varma maten ska tillagas på Orangeriet och sedan serveras i bistron i Jonstorp.

Sedan är tanken att "känna på det" under sommaren, som han uttrycker det. Planen är sedan att bygga ut lokalerna, med nytt kök, förvarings- och soputrymmen och så vidare i en andra etapp.

– Det är inte vilken byggnad som helst. Den har bra potential, säger Jonstorpsbon.

Publicerad 04 December 2017 14:23

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag