Hoppas nya satsningen ska slå ut i full blom

Floristen som lämnade butiken och startade eget

JONSTORP. Flera år i blomsterbutik fick räcka. Nu har Jeanette Kelly startat eget företag där hon hjälper kunder som vill få det att blomstra hemma. Själv hoppas hon att den purfärska verksamheten ska frodas.

Fem år i Vikens blomsterhandel, ett halvår i Maritas Blomsterglädje inne i Höganäs och flertalet inom samma bransch i Australien när hon bodde där. Kärleken till blommor, arrangemang och service har varit stark för Jeanette Kelly ända sedan hon började i branschen för 18 år sedan.

Men länge funderade hon på att komma bort från de begränsningar som hon upplevde att butiksjobbet innebar.

– Jag kände att som fast i en blomsteraffär 9-18 var det svårt att ge den hjälp på plats som jag kände att jag ville ge, berättar hon.

Men hon ville inte gärna starta upp något eget under tiden som anställd i fall det skulle kunna konkurrera med hennes arbetgivares verksamhet.

Tidigare i höstas slutade hon så sin anställning i blombutiken inne i Höganäs och för bara några veckor sedan drog hon igång sitt nya företag Kullafloristen.

Jag är den i familjen som fyller fickorna med kottar och annat

Konceptet går ut på att åka ut till kunder som vill ha hjälp på plats med blomsterarrangemang och buketter, efter just deras behov och förutsättningar. Hon planerar även för att hålla kurser och aktiviteter i samband med exempelvis mors dag-firande och möhippor.

– Nu när jag inte är låst vid en butik har jag den möjligheten, säger Jeanette Kelly som i dag bor i Jonstorp med sin man och två barn.

Givetvis fylls även hennes egna hem av allehanda blomarrangemang.

Givetvis fylls även hennes egna hem av allehanda blomarrangemang. Foto: Joel Winqvist

Hon utgår ifrån hemmet och numera befolkar blomsterarrangemang delar av garaget hemma på orten. Hon gör ofta flera beställningar varje vecka för att hålla utbudet fräscht.

– Jag har en hel del hemma varje vecka. Och extra mycket nu inför jul, säger hon.

– De flesta kunder vill helt enkelt ha en vacker bukett, och för dem spelar det inte så stor roll vilka blommor det är. Då behöver jag inte heller ha 15 olika rosor hemma, säger Jeanette Kelly som menar att hon därmed inte behöver ha så brett sortiment.

Hon har Kullabygden som sitt verksamhetsområde.

Är bygden tillräckligt stor för att få snurr på försäljningen?

– Ja, det tycker jag. Det finns många medvetna konsumenter här. Det ser man inte minst på det stora matintresset som finns här. Och intresset för homestyling har också växt, berättar 33-åringen.

Hur har det gått nu i början?

– Det har varit en flygande start. Jag har redan många kunder. Men vissa förutsätter att man har en butik, säger hon.

Hur ofta tänker du på blommor?

– Från det att jag vaknar till att jag går och lägger mig. Jag blir inspirerad hela tiden. Till exempel när jag går med barnen i skogen och tänker "oj vilken fin gren". Jag är den i familjen som fyller fickorna med kottar och annat. Jag är nog den enda mamman som blir glad av att få med sig sånt hem, säger hon med ett leende och berättar att sådana föremål ofta kan passa väl in i ett blomsterarrangemang.

Tröttnar du aldrig på blommor?

– Nej, jag tröttnar aldrig, säger Jonstorpsbon och avslöjar att det inte bara är från de inhemska skogsvandringarna hon får med sig föremål hem.

– En gång smugglade jag med mig ett torkat palmblad hem i väskan.

Publicerad 06 December 2017 13:41

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag