Han är landets tredje snabbaste på en svensk klassiker

Rickard Lindholm från Lerberget drivs av att se hur bra han kan bli

HÖGANÄS. Rickard Lindholm motionerade max ett par gånger i veckan, mest för att hålla igång och för att ha kul. Men när han utmanades att göra en svensk klassiker fastnade han snabbt och tränar nu tio timmar i veckan. I år blev han landets tredje snabbaste man på klassikern.

Kylan gör sig lika påmind inne i Rickard Lindholms garage som den gör ute i den fria luften. Men när han trampar på varv efter varv på träningscykeln här inne i garaget rinner svettdropparna en efter en. Ibland kan det bli upp till tre timmars nötande på cykeln i ett svep. Och det händer att sambon kommer ut och tittar till honom ibland, mest för att se till så att allt är okej.

– Ibland undrar man ju själv vad man håller på med, säger han.

Ibland kan det bli upp till tre timmars träning i ett sträck på cykeln i garaget.

Ibland kan det bli upp till tre timmars träning i ett sträck på cykeln i garaget. Foto: Joel Winqvist

Rickard Lindholm hade ingen idrottsbakgrund sedan tidigare och motionerade mest några gånger i veckan för att hålla formen. Det fanns ingen plan för att göra något större. Det bara blev så.

– 2011 sa min bror att han satsade på att göra en svensk klassiker. Och jag blev utmanad. Jag tänkte att kan han så kan jag... Vi triggade varandra, säger han.

Han fick en startplats till Vasaloppets öppet spår samma år.

– Det var bara till att få tag på utrustning och träna så mycket som möjligt. Jag tror att jag fick ihop sju till åtta mil på snö innan loppet, säger Lerbergsbon.

Han tog sig igenom loppet på dryga åtta timmar. Sen var det igång.

– Jag fastnade i samma veva som jag gick i mål, säger han.

Idag känner Rickard Lindholm att cyklingen är hans starkaste gren. Och det är också det som han upplever som roligast, i alla fall just nu.

Idag känner Rickard Lindholm att cyklingen är hans starkaste gren. Och det är också det som han upplever som roligast, i alla fall just nu. "Jag gillar att man kommer så långt på en cykeltur", menar han.

Han genomförde de tre övriga tävlingarna som en svensk klassiker innefattar.

– Att komma ut och köra... Det blir en naturlig egentid och man får chans att rensa tankarna, menar 41-åringen.

Sedan den första klassikern har han genomfört sju Vasalopp, tre Vätternrundor, lika många Lidingölopp och två Vansbrosimningslopp. Han har också fastnat för triathlonformen och har genomfört tre Ironman och ett antal kortare triathlonlopp samt en drös med löplopp. Han sprang även ett av Kullamannens lopp i år, den som kallas för "Dubbeldöden". Den är 44 kilometer lång.

– Jag blev trea på den men när jag gick i mål hade jag inte mycket krafter kvar, säger han med lika delar plågsam som glad ton i rösten.

I dag tränar han omkring tio timmar varje vecka.

Vad är tjusningen?

– Att komma ut i naturen oavsett väder. Att vara ute själv en tidig morgon ger en magnifik känsla. Att känna att man är i form och frisk och att man får energi. Sen får jag träffa mycket människor också, säger han.

En svensk klassiker omfattar såväl löpar-, simning, skid- som cykeltävlingar.

Vilken gren är du sämst i?

– Simningen. Där finns det detaljer att fila på hela tiden. Det är den gren jag kämpar mest med.

När tiderna från samtliga fyra tävlingar som är en del av årets svensk klassiker summerades, stod det klart att Rickard Lindholm fick den tredje snabbaste tiden på herrsidan. Onekligen en fjäder i hatten för en som endast tränat seriöst i dryga sex år.

41-åringe Rickard Lindholm drivs av att se hur bra han kan bli utifrån hans egna förutsättningar.

41-åringen bor i Lerberget. Foto: Joel Winqvist

Stora målet nästa år att försöka kvala in till World Championship i Ironman på Hawaii. Världens största Ironmantävling.

– Nu får jag sticka ut hakan, jag har inte vågat göra det innan.

Vad driver dig?

– Jag drivs av att se hur bra jag kan bli utifrån mina förutsättningar. Och vilka tider jag kan nå.

Blir du aldrig less på allt nötande?

– Jo, det kan jag bli. Nu kämpar jag ibland med motivationen att sätta mig på cykeln i garaget eller bege mig till simhallen. Och nu är det rätt tufft väder utomhus också. Å andra sidan känner jag mig otroligt nöjd efteråt, säger han. Och ler.

Rickard Lindholm

Ålder: 41 år

Bor: Lerberget

Gör: Ekonomichef på Höganäs Energi

Publicerad 15 December 2017 09:06