Rekordökning av nya företag i Höganäs

"Vi vill till det yttersta att våra företag ska trivas i kommunen"

HÖGANÄS.

Nya företagssiffror släpptes nyligen och siffrorna pekar fortsatt stadigt uppåt. Antalet nya företag i Höganäs ökade 2017 med tio procent jämfört med 2016.

Av
Linnea Ömmelspång

Antalet företag gick upp från 214 till 236 företag. Men ökningen förvånar inte näringslivsutvecklare Peter Nyström på kommunen.

– Antalet nya företag i kommunen brukar ligga på runt 200. Det är klart vi är glada över ökningen, säger han.

Peter Nyström menar att mycket har gjorts de senaste åren för att underlätta för människor i kommunen att starta nya företag.

– Vi har gjort det enklare att komma i kontakt med oss, vi har även jobbat med ett av Sveriges stora problem nämligen att få ner handläggningstiderna på att till exempel få tillstånd till saker, förklarar han.

Peter Nyström menar att det krävs rationalitet i rutinerna för att saker ska hända. Då mycket saker händer i kommunen som måste beslutas om och tas upp i en massa olika möten så tar saker tid, förklarar han.

– Vi vill till det yttersta att våra företag ska trivas i kommunen.Vi vill att det ska vara bra att vara företagare i kommunen och vi har fått höra av många företag att det är väldigt bra att vara företagare i vår kommun, utvecklar han.

Nya idéer på hur man får fler människor att starta företag uppkom under året då projektet ”start up labs” kickade igång.

I projektet ”start up labs” fick människor som var intresserade av att starta företag kvalitativ information samt tips och råd om hur man går till väga för att starta företag men också hur man blir en lyckad företagare.

Vi har fått höra av många företag att det är väldigt bra att vara företagare i vår kommun

Kommunen i Höganäs har lagt ner mycket resurser på att hjälpa blivande företag att bildas. I en värld där du kan sitta hemma och starta eget företag så är kunnandet och förståendet för yrket viktigt.

– Vi på kommunen erbjuder först ”start up lab”, sen erbjuder vi också företagslots vilket är ett möte med människor från kommunen som skulle kunna vara viktiga personer att ha kontakt med när man startar sitt företag eller tänker på att köpa en specifik byggnad att starta sitt företag i, säger näringslivsutvecklaren.

Kommunen vill också ge unga chansen att bli intresserade av företag. Därav så har det hållits informationsmöten och minikurser till och med ner i åldrarna 13 och 14. Peter Nyström anser att intresset för eget företagande bland unga är stort och i kursen med elever i åldrarna 13 -14 år var det ett par stycken som till och med kom så långt att de startade ett litet eget företag där de sålde drickor på stranden under sommaren.

– De är intresserade och vill lära sig och förstå tänket som egen företagare, menar Nyström

Han menar att möjligheterna med att vara egen företagare är stora.

– Som företagare får du bestämma själv och framtiden ligger i dina egna händer.

Publicerad 16 January 2018 11:22

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag