Skolavslutningen blev en framgång – arrangeras igen

Förberedelserna är i full gång

HÖGANÄS.

Skolavslutningsfesten ”Summerkick” kommer att anordnas igen under 2018.

Av
Linnea Ömmelspång

I somras var första gången som Höganäs kommun anordnade festen ”Summerkick.” Festen riktade sig till målgruppen av elever i årskurs sju till andra året på gymnasiet. Festen inkluderade ett flertal aktiviteter på Höganäs Sportcenter och arrangerades samma dag som alla skolorna i kommunen slutade för sommarlov.

För ett tiotal år sedan anordnade Eric Ruuths kulturhus några mindre strandfester men då ytan var för öppen och det inte fanns någon möjlighet att göra nykterhetskontroller så valde man att inte fortsätta med dessa fester.

Några nya fester anordnades inte men då det fanns ett problem med att skolavslutningsdagen var stökig, så sattes tankarna igång på att skapa en rolig, trygg samt alkohol- och drogfri fest för alla eleverna som slutade skolan.

Det dröjde dock ända fram tills 2016 då personal från Eric Ruuths Kulturhus, kommunens ungdomssamordnare, politiker från utbildningsnämnden samt några elever från skolor i Höganäs, åkte till Uppsala för att besöka en skolavslutningsfest som tanken på ”Summerkick” startade.

Efter studiebesöket sattes idéprocessen igång i kommunen och en projektgrupp inför den blivande ”Summerkick festen” bildades. Projektgruppen åkte runt till kommunens alla skolor och pratade med alla elever som skulle kunna vara aktuella för festen, aktivitetsförslag samlades in och praktiska detaljer slipades. På skolavslutningsdagen 2016 hölls även en mindre testvariant av den planerade festen på Eric Ruuths Kulturhus och festen blev lyckad.

När aktiviteterna var bokade och det mesta praktiska var planerat så återstod det bara att söka polistillstånd för bland annat hur länge festen skulle vara. Eleverna önskade att festen skulle vara till två på natten och det blev det också.

Det som ungdomarna tyckte var bra var att det fanns så många olika aktiviteter att välja på

Festen hölls med hjälp av främst personal ifrån både Eric Ruuth och kultur och fritidsförvaltningen men även med hjälp av frivilliga från både Svenska Kyrkan och förtroendevalda. Ordningsvakter hyrdes också in för att förstärka känslan av trygghet. På kvällen gick där bussar som eleverna kunde åka för att komma hem, detta såg till att alla eleverna som var med på festen kunde komma tryggt och säkert hem på kvällen.

Festen bestod av ett stort antal olika aktiviteter så som sumobrottning, sumofotboll, tjurridning, film i badbassängerna på simhallen, bowling, virtual reality, olika uppträdanden och mycket mer. Även olika föreningar kom dit och visade upp vad dem höll på med. Artister hade också hyrts in, dock fick de lokala banden mest uppmärksamhet.

– Det som ungdomarna tyckte var bra var att det fanns så många olika aktiviteter att välja på och att de kunde träffa ungdomar över skolgränserna, säger Johanna Nilsson, ungdomssamordnare på kultur och fritidsförvaltningen och representant från festivalens projektgrupp.

Under utvärderingarna som gjorts under året visade sig att de aktiviteter som ungdomarna hade tyckt var roligast var femkamperna.

– Det är helt klart något som vi kommer att behålla, säger Peter Nilson Länsberg, samordnare på Eric Ruuths kulturhus och representant från festivalens projektgrupp.

– Något som ungdomarna tyckte var mindre bra med festivalen var behovet av att behöva blåsa i alkoholblåsare varje gång de gick ut för att ta luft, eftersom det skapades köer. Vi hade beslutat att alla som skulle in, även vuxna, skulle blåsa i en alkoblåsare, just för att se till att festen var alkoholfri, säger Johanna Nilsson.

– Att blåsa i alkoblåsare var inget som de tyckte var något problem i sig men nu ska vi se hur vi kan lösa arbetet vid entrén på ett bättre sätt för att undvika att det skapas långa köer, säger Peter Nilsson Länsberg.

Enligt rapporter från lokal polis och fältsekreterare så var det lugnare än normalt under avslutningsdagen.

Nu kommer alltså festen att anordnas för andra gången och under våren kommer det att hållas nya pizzakvällar för att samla in idéer om aktiviteter som skulle passa till festen samt tankar på vad som skulle kunna göras bättre.

Den första pizzakvällen blir av den 14 mars klockan 17 00 I Höganäs stadshus.

Publicerad 30 January 2018 12:00

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag