Ny centrumutvecklare i Höganäs vill starta krögarnätverk

Lotta Engvall ska fortsätta utveckla Höganäshandeln

HÖGANÄS. Nya nätverk för krögare och gårdsbutiker kan vara på gång i Höganäs, som ett led i att utveckla handeln och besöksnäringen i kommunen. Lokaltidningen pratar nutid, framtid och Falsterbotofflor med nya centrumutvecklaren Lotta Engvall.

Innan vi går in på handelns utveckling, kanske vi ska reda ut det här med tofflorna direkt. Lotta Engvall spenderade 13 år med att köpa in svarta träskor som hon sedan handmålade gäss och andra motiv på, och sålde dem i sin dåvarande butik i Falsterbo.

– Jag målade tofflor som sören. Men det var en livsstilsbutik så jag sålde även ljus, servetter, smycken... Lite allt möjligt, säger hon.

Det var under den här perioden som Lotta Engvall började fundera på det här med centrumutveckling, hur man kan arbeta för att utveckla handeln.

– Vi drog ihop ett gäng tjejer som hade butiker och vi kände att det fanns ingen julmarknad, ingen påskmarknad, det var ganska tråkigt och hände inte så mycket. Så vi raggade ihop sponsorer och byggde bodar som vi målade och snickrade ihop och hade marknader, säger hon.

Senare började hon arbeta med att utveckla centrum på riktigt hemma i Falsterbo, i en roll på kommunen där.

– Då insåg jag att det här har jag ju gjort innan. Det var det jag kände som handlare att vi måste öka attraktiviteten ute på gatan. För kommer folk till våra event så kommer de också se våra butiker och då kanske de handlar mer. Det är där det börjar, säger hon.

Lotta Engvall hoppar rakt in i den pågående dialogen om hur Storgatan ska utvecklas i framtiden.

Lotta Engvall hoppar rakt in i den pågående dialogen om hur Storgatan ska utvecklas i framtiden. "Det är en otroligt spännande tid," säger hon och menar att diskussionerna om de mjuka och hårda värdena går hand i hand. Foto: Joel Winqvist

Nu, flera år senare, har Lotta Engvall börjat jobba som centrumutvecklare på Handelsplats Höganäs. Föreningen består av handlare, fastighetsägare och kommunen och verkar ihop för att öka den kommersiella konkurrens- och attraktionskraften i Höganäs. Bakgrunden som butiksägare ger henne en förståelse för hur handlare har det. En viktig erfarenhet i sin nya roll i Kullabygden, menar Lotta Engvall som senast kommer från ett jobb som eventansvarig på köpcentrumet Caroli i Malmö. Nu har hon alltså bytt handelsutveckling i stora Malmö mot betydligt mindre Höganäs.

– I detta yrket så är det ganska många saker som är ganska lika. Det är bara platsen som är annorlunda. I mångt och mycket är det samma utmaningar, säger hon.

Frågor som öppettider, parkeringar och tillgänglighet är på agendan i stort sett överallt, förklarar Lotta Engvall som även sitter med i styrelsen för Riksorganisationen Sveriges centrumutvecklare.

Hon ser Höganäs som en tydlig destination för besökare utifrån. Men lika viktigt är det att få invånarna här att i ännu högre grad handla lokalt, förklarar hon.

– Jag tror att man har mycket att vinna på att alla tar ansvar för att man är en del i att marknadsföra destinationen Höganäs, menar hon.

Det var det jag kände som handlare att vi måste öka attraktiviteten ute på gatan

Är det något särskilt du skulle vilja peka på som man skulle kunna göra bättre i Höganäs framöver?

– Det har ju gjorts och arbetet är verkligen igång, det måste jag säga. Sen är det så att jag kommer från mitt håll och ser saker på vissa sätt. Och jag kände direkt att vi borde ha en krögargrupp. Det har pratats om det men man har inte kommit så långt att man har startat det. Det är en sak jag har på min agenda.

Vad skulle vara vinsten med det?

– Det finns alltid vinster att göra när man sätter likasinnande med samma intressen runt ett bord. I nio fall av tio händer det saker då, säger hon och vill kika på ett krograce, som arrangerats från och till under åren i Höganäs. Kanske skulle en kommande matfestival också kunna växa fram, siar hon.

Hon öppnar även för att samla gårdsbutikerna i ett gemensamt nätverk.

– Det kan vara allt från att få till bättre avtal för alla till att utbyta erfarenheter med varandra, säger hon.

Hennes företrädare Cecilia Reinholdsson lade stort fokus på dialogen med handlarna, en dialog som nu känns inarbetad, menar hon. Därför kommer hon, förutom ett eventuellt krögarnätverk, lägga stort fokus på dialogen med fastighetsägarna under sin tid i Höganäs.

– De är väldigt viktiga spelare i stadsplanering- och utveckling. Den hyresgäst en fastighetsägare skriver kontrakt med har direkt effekt på hela flödet på gatan. En hel del av fastighetsägarna har den inställningen i dag, men många tänker nog inte på det.

Som det ser ut i dag kommer hon att jobba fram till midsommar i sin nya roll. Sen kommer föräldralediga Minna Thörnqvist tillbaka. Därmed är Lotta Engvall den tredje personen på posten på ett år.

– Det är otur att det har blivit några byten. Här gäller det att vara lyhörd för det jobb som har gjorts innan och snappa upp vad som man har saknat och vad som inte har fungerat. Men för mig handlar det om att föra skutan vidare, och vi ror faktiskt framåt hela tiden.

Publicerad 08 February 2018 13:11

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag